38 köylünün ölümüyle ilgili soruşturma askeri savcılıkta

38 köylünün ölümüyle ilgili soruşturma askeri savcılıkta

Şırnak'ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinde 26 Mart 1994'te bombalama sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada "Görevsizlik kararı" verildi.

Şırnak'ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinde 26 Mart 1994'te bombalama sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada "Görevsizlik kararı" verildi. Soruşturma dosyası, 20 yıllık zaman aşımına yaklaşık bir ay kala 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kararında, dosyada, dönemin Bölge Asayiş Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı'nın da ifadesine başvurulduğu belirtildi.

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"2. Hava Kuvvet Komutanlığına bağlı Malatya Erhaç Hava Limanından kalkan 2 adet F4 savaş uçağı Kuşkonar ve Koçağılı köylerine etkisiz hale getirilmesi istenen PKK terör örgütü mensuplarına yönelik olarak yapılan hava harekatı icrası dolasıyla olayın meydana geldiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla eylemin terör örgütü eylemi olarak bulunduğu tespit edildiğinden, olayın askeri operasyon icrası sonucu olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle askeri mahkemeler kanunlarda aksi yazılı olmadıkça, asker kişilerin askeri olan suçları ile bunların asker kişilerin aleyhine yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olduğundan 3713 sayılı yasanın 10. maddesi gereği Cumhuriyet Başsavcılığının görev alanında bulunmadığı anlaşıldığından 'görevsizliğine' karar verilerek dosyanın 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığına gönderilmesine karar verildi."

Mağdur avukatı ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, AA muhabirine, 2006 yılında dosyayı AİHM'e taşıdıklarını, yapılan inceleme sonucunda Türkiye'nin 38 davacıya toplam 2 milyon 305 bin avro tazminat ödemesini karar verildiğini anımsatarak, "Ne yazı ki 20 yıldır adli ve idari makamlar bombalama eylemini gerçekleştiren görevlileri tespit edemedi. Zaman aşımına az bir süre kala dosya görevsizlik kararıyla askeri savcılığa gönderildi. Soruşturma dosyasında haklarında fezleke hazırlanan Hasan Kundakçı ve diğer görevliler hakkında askeri savcılığa 26 Mart 2014 tarihinden önce dava açma fırsatı sunması nedeniyle görevsizlik kararına itiraz etmeyeceğiz" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.