364 Bin Suriyelinin Biyometrik Kayıt İşlemi Yapıldı

364 Bin Suriyelinin Biyometrik Kayıt İşlemi Yapıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, barınma merkezlerinde yaşayan 214 bin 7, barınma merkezi dışında yaşayan 150 bin 81 Suriyelinin biyometrik kayıt işleminin yapıldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, barınma merkezlerinde yaşayan 214 bin 7, barınma merkezi dışında yaşayan 150 bin 81 Suriyelinin biyometrik kayıt işleminin yapıldığını bildirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı, ülkelerindeki iç karışıklıklarından dolayı Türkiye'ye gelen Suriyelilerin mülteci/sığınmacı olarak değil, uluslararası insani hukuka uygun şekilde "geçici koruma" statüsünde ülkeye kabul edildiğini söyledi.

Davutoğlu, geçici koruma merkezleri dışındaki Suriyelilerin toplam sayısına ilişkin bir bilgi bulunmamakla birlikte, Başbakanlık AFAD'ın verilerine göre 500 binden fazla Suriyelinin bu merkezlerin dışında yaşadığının tahmin edildiğini belirtti.

Kayıt dışı kalan Suriyelilerin tespitine yönelik yapılan Parmak İzi ve Kimlik Tespit Sistemi Yaygınlaştırma Projesi kapsamında, barınma merkezlerinde ve Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Kahramanmaraş Koordinasyon merkezlerinde sistemin kurulduğunu belirten Davutoğlu, kayıt işlemlerinin devam ettiğini kaydetti.

-200 BİN SURİYE UYRUKLU YABANCIYA YABANCI TANITIM KARTI-

12 Mart 2014 tarihi itibarıyla halen barınma merkezlerinde yaşayan 214 bin 7, barınma merkezi dışında yaşayan 150 bin 81 Suriyelinin biyometrik kayıt işleminin yapıldığına işaret eden Dışişleri Bakanı, "Bu şekilde biyometrik kayıt işlemleri tamamlanan yaklaşık 200 bin Suriye uyruklu yabancıya "Yabancı Tanıtım Kartı' tanzim edilerek verilmiş olup, bu kart ile yabancıların sağlık, eğitim, ayni ve nakdi yardımlardan faydalanması amaçlanmaktadır. Söz konusu kayıt sisteminin Suriye uyruklu yabancıların yoğun olarak bulunduğu Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Antalya, Mardin, Malatya, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Kayseri, Konya, Mersin, Edirne, Diyarbakır, Şırnak ve Batman illerinde de yaygınlaştırılması için çalışmalar devam etmektedir" dedi.

Türkiye'ye geçerli pasaportu ile yasal giriş yapan Suriye uyruklu yabancıların ise Suriye'ye komşu olan Hatay ve Şırnak illeri haricinde diğer illerden ikamet izni talep etmeleri halinde "1 yıl süreli geçici" ikamet izni verildiğini belirten Dışişleri Bakanı, "Bu kapsamdaki ikamet izinleri Suriye uyruklu yabancılara vatandaşlık hakkı bahşetmemektedir" dedi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.