33 üniversiteli, Nurculuğa destek bildirisi yazıp yayınlamıştı

33 üniversiteli, Nurculuğa destek bildirisi yazıp yayınlamıştı

İstanbul’da Üniversitede okuyan namazını kılan 33 arkadaşımızı toplayarak gazete idaresine müracaat ettik

Risale Haber-Haber Merkezi

Mustafa Oruç (Ramazanoğlu) anlatıyor:

Liseden sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdim. Orada iken Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ve talebelerini Afyon Hapishanesinde topladılar. Sene 1948… Biz buna çok üzüldük.

İstanbul’da Üniversitede okuyan namazını kılan 33 arkadaşımızı toplayarak; “bunlar yalnız değiller, biz de müslüman gençler olarak matbuat lisanîyle onlara yardımcı olmak istiyoruz” diye bir kaç gazete idaresine müracaat ettik. Hiç biri bunu kabul etmedi, yalnız “Yeni Sabah Gazetesi” bunu aldı. Hainler bu listeyi Emniyet Müdürlüğüne iletmişler. Bunun üzerine emniyet, Afyon Müdde-i Umûmisine bildirmiş. Afyon Savcısı, tevkif edilip, Afyon’a sevkimiz için bir yazı ile emniyet müdürlüğüne bildirmiş.

Ben ve Konyalı Sabri Halıcı’nın oğlu Metin Halıcı önce İstanbul’da hapishaneye sevk edildik. Orada saçlarımızı keserek parası bizce verilmek üzere iki jandarma nezaretinde Afyon Hapishanesine sevk edildik. Orada önce sorgu hâkimi tarafından sorgulandık. Hâkim hakaretamiz bir vaziyette “Hani şapkanız nerede? Neden kravatınız yok?” gibi saçma sapan sorularda bulundu. Sonra da ellerimize kelepçe taktırıp, hapishaneye sevk ederek pencereden bizi seyretti.

Bir gün müdde-i umûmi bizi çağırdı: “Siz talebesiniz, bu Kürt’tür, devlet kuracak, sizi maşa olarak kullanıyor” dedi. Bunları sonradan Üstad’a anlattım ben, Üstad da güldü geçti… Afyon Hapishanesi eski Osmanlı zindanlarından birisi… Bir koğuşta seksen doksan kişi balık istifi kalıyor. Tıp talebesi iken, 47 gün Afyon hapsinde kaldım. 15 gün lağımların içinde kaldık. Gece gündüz farelerle beraberdik. Bir iki defa Üstad’ın su testisini doldurdum. O kadar zayıflamışım ki hapisten çıkınca bavulumu alıp otele zor gidebildim. 
(Ağabeyler Anlatıyor-1, Ömer Özcan)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum