32 km'lik tünel inşaatında son durum

32 km'lik tünel inşaatında son durum

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, 31,58 kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyan ve Ankara'nın 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan Gerede Sistemi'nde sona yaklaşıldı.

Yıllık 226 milyon metreküp suyu Çamlıdere Baraj Gölü'ne aktaracak iletim tünelinde 18 bin 890 metreye ulaşılarak yüzde 60'lık gerçekleşme sağlandı.

Bolu'nun Gerede ilçesinin kuzeydoğusundan başlayan Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi ile Gerede Havzası'ndan gelecek yıllık 226 milyon metreküp su, Gerede-Ulusu Deresi üzerinde tamamlanan Işıklı Regülatörü ile çevrilerek 31,58 kilometre uzunluğundaki ve 4,5 metre çapındaki iletim tüneli vasıtasıyla Çamlıdere Baraj Gölü'ne aktarılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da bizzat yakından takip ettiği mühendislik harikası projede; Işıklı Regülatörü, Tünel Giriş ve Çıkış Yapıları ile Tünel Çıkışı Ulaşım Yolu tamamlandı. Toplam uzunluğu 31,58 kilometre olan su iletim tünelinde ise 18 bin 890 metreye ulaşılarak yüzde 60'lık gerçekleşme sağlandı.

Bu yıl sonu itibarıyla tamamlanması planlanan proje ile günlük ortalama içme ve kullanma su tüketimi 1 milyon metreküp olan Ankara'nın 2015-2050 yılları arasındaki nüfus artışı ve kullanım ihtiyaçları da göz önünde bulunduruluyor.
Bu ihtiyaçları karşılamak üzere yapımına başlanılan Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi ile Ankara'nın 2050 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.

Yetkililer, hedeflediklerinin daima daha fazlasını gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığının, vatandaşların, en önemli hayat kaynağı olan sudan rahatlıkla istifade edebilmesi için çalışmalarına bütün hızıyla devam edeceğini bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.