30 Haziran İftar duası ile orucunuzu açın! İşte Peygamber Efendimizin (s.a.v) okuduğu dua

30 Haziran İftar duası ile orucunuzu açın! İşte Peygamber Efendimizin (s.a.v) okuduğu dua

İftar vakti geldiğinde oruç nasıl açılmalı? Orucumuzu açarken hangi dualar okunmalı? İftar duası ile orucunu açmak isteyenler için iftarda okunacak duaları paylaştık.

On bir ayın sultanı Ramazan ayı bütün coşkusu ile devam ediyor. Kadir Gecesi gibi önemli bir gecenin de içerisinde yer aldığı Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar, iftar saati geldiğinde ise oruçlarını iftar duası ile açmak istiyorlar. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) iftar saati geldiğinde dua ederek orucunu açardı, bu nedenle de vatandaşlar iftar duası okuyarak orucunu açmak ve Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in yolundan gitmeye çalışıyor. Orucunu iftar duası ile bozmak isteyenler, bu duayı haberimizin devamında bulabilecekler.

Ramazan ayı müslümanlar için oldukça önemli, kıymetli bir dönemdir. Allah'a karşı olan kulluk vazifesini yerine getirmek ve Ramazan ayının sembolu olan oruç ibadetini yerine getirmek bu dönemde sadece ibadet olarak değil, insani olarak da oldukça değerli. Ramazan ayı bize verilen nimetlerin anlamını idrak etmek için, oldukça önemli bir fırsat. İnsanlar yılın 11 ayında dilediklerince yiyip içerken, zaman zaman Allah'a verdiği rızık için şükretmeyi ihmal ediyor. Öte yandan toplumun bir kesimi bolluk içerisinde yaşarken, bir kısmı ise kısıtlı imkanlar ya da yokluk içerisinde günlerini geçirmeye çalışıyor. İnsanlar Ramazan ayında oruçlarını tutarak bu nimetlerin farkına varıyor ve şükretmeye başlıyor.

İFTAR DUASI

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) iftar vakti geldiğinde orucunu, “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." şeklinde dua ederek açardı. Bu duanını anlamı, (Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.) ( Ebu Davud, Savm: 22) şeklindedir.

Diğer yandan iftar duası okuyarak orucunu açmak isteyenler şu duayı okuyabilirler:

"Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema ahhertü."

Anlamı: "Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla."

PEYGAMBERİMİZ (S.A.V) ORUCUNU NE İLE AÇARDI?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) orucunu hurma ile açmayı tercih ederdi. Peygamberimiz oruç açıyorken ateş dokunmamış yiyeceklerin tüketilmesini tercih ediyordu. Öte yandan Peygamber Efendimizin (s.a.v), 'Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.' dediği rivayet edilir.

 
 

Mynet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.