30 bin Arakanlıya sıcak yemek

30 bin Arakanlıya sıcak yemek

Bangladeş’teki kamplarda kurulan mutfaklarla Arakanlılara sıcak yemek verilirken bölgede su kuyuları açılıyor, mobil sağlık merkezleri kuruluyor.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin günde 10 bin Arakanlıya sıcak yemek ulaştırdığını, bu rakamın kısa sürede 30 bine çıkacağını açıkladı. Çankaya Köşkü’nde bir grup gazeteciyle kahvaltıda bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Myanmar’da katliama maruz kalan Arakanlı Müslümanlara yönelik yardımların detaylarını açıkladı. Şu ana kadar Bangladeş’e sığınan Arakan Müslümanlarının sayısının 415 bini bulduğunu, bu rakamın yüzde 80’ini kadınların oluşturduğunu söyleyen Çavuşoğlu, katliamda bin 500 Müslüman’ın hayatını kaybettiğinin açıklandığını ancak bölgeden gelen bilgilere göre bu rakamın 10 bini bulduğunu belirtti. Myanmar’a giren tek kuruluşun Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, Türkiye’nin hem Myanmar’daki Arakanlılara hem de Bangladeş’teki kamplarda kalan Arakanlılara yardım elini uzattığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, çalışmaları şöyle özetledi... 
 
- Türkiye, Bangladeş’teki kamplarda kurulan mutfaklarla her gün 10 bin Arakanlıya sıcak yemek verirken bu sayı kısa sürede 30 bin kişiye çıkarılacak. Ayrıca 3 bin aileye 10’ar kiloluk gıda paketleri verilirken 300 bin paket enerji bisküvisinin dağıtılması planlanıyor. 
- Bölgedeki su sıkıntısının aşılması amacıyla su kuyuları açılıyor.
- Kamplara yerleşenlerin kendi barınaklarını kurma stratejisi kapsamında 50 bin aileye basit yapı malzemesi olan bambu ve naylon ile zeminde kullanılmak üzere örtü dağıtılıyor. Bunun yanı sıra kış mevsiminin yaklaşması dolayısı ile 50 bin battaniye dağıtılacak.
- Mülteci kamplarına hizmet vermesi için ambulanslar hibe eden Türkiye, 25 adet de mobil sağlık merkezi kuracak. 
- Myanmar’da yerel hükûmetle yapılan bin tonluk yardım anlaşması kapsamında 150 tonluk yardım botlarla, 10 tonluk yardım da helikopterler yardımıyla bölgeye ulaştırıldı. Bunun yanı sıra bölgede en büyük problemlerin başında gelen salgın hastalıklara karşı da gezici kliniklerle sağlık taramaları gerçekleştirilecek. İlaç yardımı da sürüyor.  
- Arakan’da 2012’den bu yana binlerce ev ve yüzlerce köy ateşe verilirken o günden bu yana Arakanlılara destek olan Türkiye, TİKA aracılığıyla 7 ilçede bin 500 bambu ev inşa etti. 
- Türkiye, evleri yakılan Arakanlılara yeni bambu evler ve barınaklar yapmak için yerel hükûmetle görüşmelere devam ediyor. 

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.