3 ters lale için tescil başvurusu

3 ters lale için tescil başvurusu

Erzincan'da yetiştirilen 3 ters lale için tescil başvurusu yapıldı.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nca yürütülen, Türkiye Ters Lale Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması Projesi kapsamında yapılan ıslah çalışmalarında elde edilen 3 ters tale için tescil başvurusu yapıldığı bildirildi.

İstasyon Müdürü Birol Karadoğan, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, yürüttükleri çalışma kapsamında, 19 ilden 32 çeşit ters lale topladıklarını söyledi. Bunlar arasında ıslah çalışması yaptıklarını aktaran Karadoğan, TÜBİTAK tarafından desteklenen, 8 yıldır sürdürülen projede sona yaklaştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Islah çalışmaları bilindiği gibi uzun soluklu projelerdir. Bu yıl itibariyle çok olumlu sonuçlar almış bulunmaktayız. Yapılan ıslah çalışmaları neticesinde 3 çeşit adayımızın ıslah haklarını koruma altına almak adına, Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü'ne müracaat ettik." Elde edilen 3 ters lalenin süs bitkileri sektörüne kazandırılacağını belirten Karadoğan, "Erzincan'dan Türkiye, Türkiye'den de talep olduğu noktada dünya süs bitkileri sektörüne kazandırmayı amaçlamaktayız" dedi.

Proje sorumlusu ziraat mühendisi Meral Aslay da ıslah çalışmalarının son aşamasına geldiklerini vurgulayarak, "Bununla ilgili 3 çeşidi tescile sunduk. Bundan sonraki aşamada bunlar çeşit olarak tescillenecek. Biz kurum olarak artık bunların üretim aşamasına veya ıslahçı haklarını süs bitkileri sektörüne satış aşamasına geçeceğiz" ifadesini kullandı.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.