3. Murad’ın göremediği Murad Kapısı

3. Murad’ın göremediği Murad Kapısı

Bakü'nün kültürel mirası Şirvanşahlar Sarayı, içindeki 3. Murad için yapılan kapıyla dikkat çekiyor. 15. yüzyılda inşa edilen saray, bugün müze olarak hizmet veriyor.

Yakın doğunun en görkemli mimari eserlerinden olan Şirvanşah Sarayı, yüzyıllık bir maziye sahip. Saray, Azerbaycan tarihinde yaşanan acı günlerin de tanığı. Saray, Şirvanşahlar Hanedanı'nın Şahı İbrahim Halilullah döneminden miras.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan içeri şehirin gözdesi olan ve 15. yüzyıla tarihlenen Şirvanşah Sarayı, Ortaçağ’da Azerbaycan yönetici hanedanının oturduğu ve kum taşından inşa edilen saray 11 yıl önce restore edildi. Yapıda mescit, türbe ve hamam gibi bölümler de bulunuyor.

ASLINA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLDİ

Büyük bir külliyenin içindeki saray iki katlı. Kubbeleri ve kemerleri aslına uygun olarak restore edilen saray, özenle korundu. Bir dönem hastane ve kışla olarak da kullanılan yapı 1964'de müzeye dönüştürüldü.

Resmi törenlerin düzenlendiği ve devlet şurasının toplandığı bölümse divanhane olarak adlandırılıyor. Şah ve devlet adamları burada sekiz köşeli ve yuvarlak kubbeli alanda bir araya geliyordu.

SULTAN MURAD KAPISI

Şirvanşahlar Sarayı'nın ikinci bölümündeki tarihi kapı, bin 500'lü yıllarda Sultan 3. Murad için yapılmış. Ancak kapı o tarihlerde tamamlanamaz ve Sultan Murad da gittiği savaşta şehit düşer. Sarayın ikinci bölümündeki bu kapı Murad Kapısı olarak olarak adlandırılır.

Kapıda "Bu bina ulu Racab Bakuvi'nin 994. yılda siparişi esasında büyük ve adaletli Sultan 3. Murad'ın devrinde inşa edilmiştir" yazıyor. Kubbesi yıldızlarla süslü bölüm şahın ve hanedan üyelerinin türbelerini barındırırken, yanıbaşında da saray camii yükseliyor.

ŞAHIN AİLESİNE AĞLAYAN GÜLLER

Türbelere söğüt gülleri işlenmiş. O güllerin içinde iki adet armutvari madalyonlar bulunuyor. Damla ve gözyaşını da andıran madalyonlar temsili olarak, şahın ailesinden rahmete gidenlere ağlıyorlar. Damlaların içinde Allah, Muhammed (s.a.s) ve Ali (r.a) sözleri yazılı.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.