3 milyon m3 su Sapanca yerine şişeye giriyor

3 milyon m3 su Sapanca yerine şişeye giriyor

Sapanca Gölü kuraklık sebebiyle kurumaya yüz tutup kritik eşikte iken büyük çoğunluğu kenarında olan ve gölü besleyen dereler ve su kaynakları üzerinde bulunan su fabrikaları yıllık 3 milyon metreküp su şişeliyor.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü'nün bölge için çok önemli bir içme suyu havzası olduğunu belirtti. Sapanca Gölü çevresi ve Sakarya genelinde 27 adet su fabrikası bulunduğunu, bu fabrikalara yılda toplam 3 milyon metreküp su tahsis edildiğini söyledi. İki kısımda şekilde su tahsisi yapıldığını hatırlatan Büyük, "Kaynak suyu ve doğal minareli su. Doğam minareli sular maden kanunu gereği o statüden su kullanım konusunda daha geniş bir alan veriyor. Bundan rahatsızlığımızı daha öncesi uygulamalar sebebiyle bakanlığa intikal ettirmiştik. Geçmişte doğal mineral oranı aranmaksızın, bir suda doğal mineral varsa o suyu mineralli su kabul ediliyordu. Şimdi litrede belli bir oranda mineral bulunması gerekiyor. Bulunmuyorsa tahsis yapılmıyor. Bu olumlu bir gelişme." diye konuştu.

Suların çekilmesi sebebiyle gölün bir an önce korkulan görüntüden kurtulması gerektiğini dile getiren Büyük, Sapanca'nın Sapanca ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşıladığını vurguladı. Gölün yıllık su üretim bütçesi 180 milyon metreküp olduğunu, ancak bu suyun 120 milyon metreküp kullanım kapasitesi bulunduğunu dile getiren Büyük, şunları kaydetti: "60 milyon metreküp su da gölün ekolojik dengesini koruması bakımından Çark Deresi'ne verilmesi gerekiyor. Ancak kuraklık sebebiyle göldeki su bütçesi düştü.
Ballıkaya, Akçay Barajı gibi içme suyu temin etme konusunda alternatif çalışmalarda var. Ancak Sapanca Gölü bizim vazgeçemeyeceğiz bir göl. Sapanca Gölü insani amaçla kullanılmalı. Sanayi, sulama gibi başka alanlarda kullanılmaması gerekir. Endüstriyel kullanım ile ilgili de kim ne kadar su kullanıyor, bunun belirlenmesi lazım. Dünyanın bu güzel gölünün sadece biz değil herkesin ilgi alanının olacağı ve bunu korumaya gayret göstermesi gerektiği kanaatindeyim. Bu konuda herkese görev düşüyor."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.