3. Köprüye ilk tabliye

3. Köprüye ilk tabliye

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 400 ton ve 24 metre uzunluğundaki ilk tabliyesi yerleştirildi. Garipçe ayağında gerçekleşen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, "İlk tabliye yerleştirme kilit bir işlem. Çünkü köprünün en fazla basıncını alan nokta

Yapımına 2013’te başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kulelerinin yapımında sona yaklaşıldı. Kule yüksekliğinin 305 metreye ulaştığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde ilk tabliye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı törenle yerleştirildi. Garipçe ayağında düzenlenen törende konuşan Bakan Elvan, "İlk segment tabliye yerleştirme kilit bir işlem. Çünkü bu yerleştirmiş olduğumuz segment köprünün en fazla basıncını alan nokta. Bizim için en kritik çalışmalardan biri ilkinin yerleştirilmesiydi" dedi.

DÜNYANIN EN GENİŞİ OLACAK

Köprü genişliğinin 59 metre olduğuna işaret eden Lütfi Elvan, bu genişliğiyle dünyanın en geniş asma köprüsü olduğunu söyledi. Elvan, köprüyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bunun 8’i şeridi karayolu, 2 şeridimiz ise YHT için ayrılmış durumda. Raylı sisteme yönelik çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah proje çalışmalarımız tamamlanır tamamlanmaz demiryolu çalışmalarına başlayacağız. Köprünün özelliklerine bakacak olursak köprünün toplam uzunluğu 2160 metre.”

121 BİN KİLOMETRE KABLO

Köprüye toplamda 59 adet segment yerleştireceklerini açıklayan Bakan Elvan, “Bugün ilki yerleştiriliyor 58 tane daha var. Yine önemli gördüğüm diğer husus, toplam 121 bin kilometre kablo kullanılacak. Bunun anlamı şu: Dünyayı 3 defa dolaşma anlamına geliyor. Bu kadar uzunlukta bir kablo teli kullanıyoruz. İlkini yerleştirdiğimiz tabliye 400 ton ve uzunluğu 24 metre olacak. Bu üçüncü köprümüzle birlikte 95 kilometrelik bir otoyol çalışmamız var. Kuzey Marmara Otoyol çalışması var buna da yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Toplam 68 milyon metreküplük kazının 49 milyon metreküplük kısmı tamamlandı. Yani kazı çalışmalarının yüzde 70’ini gerçekleştirmiş durumdayız. Toplam dolgu 41 milyon metreküp. Şuana kadar 22 milyon metreküp dolgu yaptık” diye konuştu. 

OTOYOLUN YÜZDE 65’İ TAMAM

Köprü otoyol projesinde ise yüzde 65’lik bir gerçekleşme sağlandığını belirten Elvan, “Projemizde 35 adet viyadük bulunuyor. Bu viyadüklerin 31’inde çalışmalarımız sürüyor, önemli kısmı tamamlandı. Yine 106 adet alt geçidimiz var ve 205 adet menfez yapıyoruz. Bu menfezlerimizde gerçekleşme oranı da yüzde 70. Toplam boyu bin 200 metre olan iki adet tünel inşa ediyoruz” dedi. 

Üçüncü havalimanı da tam gaz devam ediyor

Ulaşırma bakanı lütfi Elvan, dün İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı çalışmalarını da inceledi. Testlerden şu ana kadar oldukça olumlu sonuçlar alındığını belirten Elvan, “Çalışmalar devam edecek, bu testler neticesinde 2015 yılında inşallah havaalanı yapımına başlayacağız” dedi. Dünyanın en büyük şantiyesi kurulacağını belirten Elvan, “30 bin işçi çalışıyor olacak, 3 binin üzerinde makine yine bu havalimanında çalışacak. Wick Drain sisteminin ABD’de San Francisco Havaalanı yapımında, Avustralya’da Brisbane Havaalanı yapımında kullanıldığını görüyoruz. Dolayısıyla yapılan çalışmalar rayında gidiyor, herhangi bir sıkıntı söz konusu değil” ifadelerini kullandı. 

1 KURUŞ ZARAR OLMAYACAK

Elvan, 3. Havalimanı’nda kot değişikliğinin maliyetin düşmesi anlamına gelmediğini belirterek, “Varsayalım ki, konsorsiyumun ifade ettiği 10 milyar avroluk rakamın altında bir yatırım gerçekleşti, aradaki fark devletin lehine, devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk bir kamu zarar olmayacak” dedi.

Ağır taşıtlar Yavuz'dan geçecek

İlk tabliyenin yerleştirilmesinin ardından açıklama yapan Elvan ‘Öncelikle bu köprülerin özellikle 3. köprümüzün vatandaşlarımıza önemli bir hizmet sağlayacağını hepiniz biliyorsunuz. Burayı ağırlıklı olarak transit geçen ağır taşıtlarımız için kullanacağız. Onlar şu anda ağır şekilde Fatih Sultan Mehmet’den geçiyorlar. Bu köprünün tamamlanmasının ardından ağır taşıtlar Yavuz Sultan Selim köprüsünü kullanacaklar. Hayırlı uğurlu olsun’ dedi.

Gecikme yok, 2015'te bitecek

Bu kapsamda Riva tünelinin tamamını bitirdiklerini açıklayan Ulaştırma Bakanı Elvan, “Çamlık tünelinde ise yüzde 38 oranında bir gerçekleşmemiz var. Projeyle ilgili herhangi bir gecikme söz konusu değil. Hedefimiz 2015. Ben herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.