3 kat fazla tuz tüketiyoruz

3 kat fazla tuz tüketiyoruz

Uzmanlar, Türkiye'de günlük miktarın üç katından fazla tuz tüketildiğini belirtti. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü çalışanlarına 'Sağlığınız İçin Daha Az Tuz Tüketin' konulu eğitim verildi.

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürlüğü Obezite Birim Sorumlusu Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan, Türkiye'de ölüm istatistiklerinde birinci sırada kalp-damar hastalıklarının bulunduğunu belirterek, bunun sebebini araştırdıklarında ise karşılarını tuzun çıktığını kaydetti.
Tuzun vücuttaki asit-baz dengesini ayarlarken idrarın oluşumunda çok etkili olduğunu, yemeklere tat verdiğini, ayrıca vücut ısısının ayarlaması ve metabolizmayı ayarlayan tiroit bezinin kullandığı iyodun bir kısmını tuzdan aldığını vurgulayan Kaplan, "Tiroit bezinin çalışabilmesi için iyoda gerek var. Bunun bir kısmını da işlenmiş tuzdan alıyoruz. Eğer alınmazsa iyodun az olduğu bölgelerde guatr oluyor. Hipertansiyon, inme, felçler, kemik erimesi, mide kanserleri çok görülüyor. Hepsinin çıkış noktası tuza bağlanıyor. Tuz çok önemli ama biz 'azı karar çoğu zarar' deyiminde olduğu gibi ölçüyü kaçırmışız." diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bir insanın günlük tuz ihtiyacını 5 gram olarak belirlerken Türkiye'de kişi başı 18 gram tuz tüketildiğine dikkat çeken Kaplan, "Normalin 3 katından fazla kullanıyoruz ve bunun sonucunda birinci sırada kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler oluyor. Mide kanserleri, felçler, inmeler, hipertansiyon, kemik erimesi artıyor." ifadesini kullandı.
Tuzun günlük tüketilen gıdaların içinde de bulunduğunu belirten Kaplan şöyle devam etti: "Biz zaten tükettiğimiz gıdaların içinde de tuz alıyoruz. Ama bununla da yetinmeyip, yiyeceklerimize ayrıca tuz ekiyoruz. Biz ekmeği çok seven bir milletiz ve çok tüketiriz ama tuzun çok büyük bir kısmını da ekmekten alıyoruz. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de günlük kullanılan 18 gram tuz miktarını 1 gram indirirseniz felçleri yüzde 5, kalp krizlerini yüzde 3 oranında azaltabilirsiniz. Eğer günde 18 gramdan 6 gram azaltırsanız felçleri yüzde 24, kalp krizlerini yüzde 18 azaltabilirsiniz. Günlük tuz oranını 9 grama yani yarı yarıya indirebilirseniz felçleri yüzde 34, kalp krizlerini yüzde 25 azaltabiliyorsunuz."

Vatandaşlara iyotlu tuz kullanmalarını ve tuz kaplarını güneş ışığı geçirmeyen cinslerden seçmelerini tavsiye eden Kaplan şunları kaydetti: "Çünkü güneş ışığı iyodu etkiliyor ve etkisiz hale getiriyor. İhtiyacınız olan iyot sıfırlanıyor. Bu nedenle tuzluklarınız renkli olsun. Ayrıca, gıda alırken içindekileri mutlaka okuyun. İçerisinde sodyum olan her şey tuz içerir. Sodyum varsa oranlarına bakın."

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.