3 General ve 'men dakka dukka' yasası

“Hukuk neymiş” diyen darbeci ideoloji sanık sandalyesine oturdu. Darbeci kadroların zulmettiği subay astsubayların ahı arşa ulaştı ki “Men dakka dukka” yasası işledi. Yani “Eden buldu”.

Eğer siyaset ve askeri kadrolar Neşet Ertaş’nın “Kendim ettim kendim buldum” şarkısını söylemek istemiyorlarsa bunları yapmalılar. Çünkü ”Eden bulur” yasası işliyor.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun, ''Bir üst rütbeye terfi ettirilmeme” işlemini iptal etti

Yani  sanıklar  24 Temmuz 2010 tarihinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince, haklarındaki “Darbeye eksik teşebbüs” gibi ciddi iddialarla ilgili tutuklama kararı çıkartılan 102 sanık arasında bulunmalarına rağmen  AYİM hukuk hilesi ile karar verdi.

AYİM açığa alınmış yani geçici olarak rütbesi sökülmüş, silahı alınmış, maaşı tenzil edilmiş, kışlaya girmesi yasaklanmış üç generali terfi ettirdi.

AYİM Yüksek Askeri Şura tanımını değiştirdi. YAŞ’ı görüş bildiren konumdan icracı konuma getirdi.

Tamamlanmamış YAŞ kararını tamamlanmış gibi kabul etti. Üçlü kararnameye dönüşmemiş bir işlem yok hükmünde iken var gibi hukuku dolandı.

Mevcut Anayasa’ya göre YAŞ terfi işlemleri hukuk denetimine kapalı iken keyfi biçimde denetim yetkisini kullandı.

Yıllarca AYİM üyeliği yapmış Adnan Tanrıverdi paşam mevcut karar için “… yani Şûra kararı ayrı bir işlem, üçlü kararname ayrı bir işlem olarak gösterilmek isteniyor ise; yargı kararı yasal dayanaktan yoksun siyasi bir karar konumunda kalır.” demektedir.

Böylece  yargı kararının hem siyasi hem de ideolojik olduğunu savunanlar haklılık kazandı. Bunun adı hukuk hilesidir.

Böylece kamu vicdanı olarak ortalama Türk vatandaşına kurulu düzenin ne kadar çürümüş olduğunu mevcut anayasanın nasıl darbe ideolojisi ürünü olduğunu anlatmakta zorlananların işi kolaylaştı.

Aynı AYİM son 15 yılda kendisine başvuran  YAŞ mağduru 1600 subay astsubaya YAŞ hukuk denetimine kapalı diyerek red cevabı vermişti. Şimdi keyfi bir biçimde denetleme yetkisi olduğunu farketti.

Empati yapalım eğer o subaylar benzer sorunla başvursa idi aynı hüsnü kabülü görür müydü?

Kedi yavrusunu yiyeceği zaman fareye benzetirmiş. AYİM üyeleri maalesef bundan farksız davrandı.

“Hukuk neymiş” diyen darbeci ideoloji sanık sandalyesine oturdu. Darbeci kadroların zulmettiği subay astsubayların ahı arşa ulaştı ki “Men dakka dukka” yasası işledi. Yani “Eden buldu”.

Danıştay paşası olmasın diye YAŞ’a yetki veren akıl şimdi Danıştay paşalığını utanmadan savunur duruma düştü. Çifte standardın dikalası buna denir herhalde. Analarımız “Yaşa ki göresin evladım” diye boşa söylememiş.

Aynı yasa AYİM yüksek yargıçları içinde işleyecek “Yanlış yaptık” diyecekler. Hukuka muhtaç kalacaklar belki de.

Hükümet 8 yıldır bir çok YAŞ mağdurunun kararnamesine şerh koyarak da olsa imza atmıştı. İmzalanmasa idi simdi bu yol kapanmış olacaktı.

Eski Jandarma Genel Komutanı E. Orgeneral Teoman Koman bir tane dosyayı bile YAŞ a çıkarmamıştı. “Suçları varsa yargı belirlesin” diye doğal hukuku işletmişti. O günlerde siyaset bu iradeyi gösteremedi ve  bugün çözüm üretemiyor.

Toplum karşısında siyasi irade zor duruma düştü. Yargıya uymamazlık yapılamaz.

Darbeden yargılanan, hakkında yakalanma emri verilmiş, kışlaya girmemesi için açığa alınmış üç Generali terfi ettirme ironisi dünyada herhalde sadece Türkiye’de olmuş olacak.

Dolgu çözüm yok artık. Doğru çözüm TBMM’de, bence acilen YAŞ yasası değişmeli yeni YAŞ hemen toplanmalı karar düzeltmesi yapmalı. Diğer taraftan da askeri sistem reforme edilmeli. % 58 böyle diyor.

Tabii eğer siyaset ve askeri kadrolar  Neşet Ertaş’ın “Kendim ettim kendim buldum” şarkısını söylemek istemiyorlarsa bunları yapmalılar. Çünkü ”Eden bulur” yasası işliyor...

Zaman
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum