3,5 milyon evi rüzgar aydınlattı

3,5 milyon evi rüzgar aydınlattı

Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılandı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacının rüzgar enerjisi santrallerinden karşılandığını söyledi.
Ataseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rüzgar enerjisinde geçen yıl sonu 2 bin 958 megavat olan kurulu gücümüzü, Haziran 2014 itibarıyla 3 bin 424 megavata çıkardık. İşletmede olan santraller sayesinde Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanmış oldu" dedi.
Bu yılın ilk yarısında mevcut kurulu kapasiteye 466 megavat daha eklendiğini ifade eden Ataseven, bu yıl eklenen kapasitenin 500 bin evin daha rüzgar sayesinde aydınlatılmasını sağladığını dile getirdi.
Son dönemde rüzgara yapılan yatırımın da arttığını dile getiren Ataseven, bugüne kadar rüzgar enerjisine yapılan yatırımın 7 milyar dolara yaklaştığını kaydetti.
 
Ataseven, geçen yıl sonu itibarıyla 3 bin megavata yakın rüzgar santralinin devreye alındığını belirterek, "Bu da 6 milyar dolarlık rüzgar yatırımı anlamına geliyor. 2014'ün ilk 6 ayında ise rüzgara 800 milyon doların üzerinde bir yatırım yapıldı. Yıl sonuna kadar yaklaşık 800-900 milyon dolarlık yatırım daha öngörülüyor. Bu rakamların önümüzdeki yıllarda giderek artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
 
-120 milyon dolarlık ithalatı rüzgar kesti
 
Yapılan her rüzgar santralinin aynı zamanda dışarıya ödenen enerji faturasını da düşürdüğünü belirten Ataseven, rüzgar yatırımları sayesinde yıllık 120 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının engellenmiş olduğunu söyledi.
 
Rüzgarın yerli ve temiz bir enerji kaynağı olduğunun altını çizen Ataseven, "Rüzgar, kaynağına para ödemeden ve çıkarma maliyetine gerek olmadan yatırım yapabileceğimiz kendi öz kaynağımızdır. Türkiye de bunun farkında, artık rüzgara yön verme zamanı" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.