29 kent ''engelsiz'' olacak

29 kent ''engelsiz'' olacak

Engellilerin toplumsal yaşama katılabilmelerinin sağlanması amacıyla yürütülen "Erişilebilirlik Destek Projesi'' kapsamında, 2015'te 29 il ''engelsiz'' hale getirilecek.

Türkiye'de engellilere yönelik çeşitli hizmetler gerçekleştiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu yıl da engellilere yönelik planlanan hedefler için yoğun çalışmalar yürütüyor.

Engellilerin haklarının gelişmesi ve izlenmesine yönelik çalışmalar yürütecek olan Bakanlık, engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etme, insanlık onurlarına saygıyı güçlendirme amacını taşıyan ve Türkiye'nin taraf olduğu ''Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme''nin uygulanması ve izlenmesini teşvik etmek için 9 yıllık bir planlama oluşturacak.

Kendilerine tanınan indirim hakkından yararlanan engelliler için engelli kartı basımı ve dağıtımı yapılacak, engelli kimlik kartı sayısını artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

''Erişilebilirlik Destek Projesi'' (ERDEP) ile yerel koşullara göre belirlenen pilot alanlarda, kamu tarafından yoğun kullanılan sağlık yapıları, eğitim yapıları, ibadethaneler gibi binalar; kaldırımlar, yaya geçitleri, alt ve üst geçitler, bilgilendirme donanımları, kent mobilyaları, rekreatif donanımlar, çocuk oyun alanları, genel kullanıma açık tuvaletler, açık otoparklar, toplu taşıma durakları, istasyonlar, iskeleler, ören yerleri ile yerel koşullara özgü diğer kullanımlar gibi açık alan bileşenlerinin engelsiz hale getirilmesi hedefleniyor.

29 ilde uygulanması planlanan proje kapsamında iller izlenecek, denetlenecek. Projeyle yerel yönetimlerden gelecek projeler de desteklenecek.

Bakım hizmetinin kalitesi artırılacak

Engelli bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunan kuruluşlarda bakım hizmetinin kalitesi ile hizmet alan ve hizmet veren memnuniyetinin arttırılması, bakım hizmetlerinde standardizasyon sağlanacak.

Engellilere yönelik bakım, koruma ve rehabilitasyon hizmetlerinde etkinliği artırmayı hedefleyen Bakanlık, artan talepleri karşılamak üzere yeni kuruluşları da hizmete açacak.

Evde bakım destek hizmeti alan engelli sayısının hizmet alımı yoluyla artırılması da planlar arasında yer alıyor.

Türk İşaret Dili Projesi'ni gerçekleştirmeyi hedefleyen Bakanlık, bu kapsamda Türk işaret dilinin oluşturulması, veri bankası, Türk İşaret Dili kitabı, gramer kitabı ve sözlüğün hazırlanması için de çalışmalar yürütecek. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.