280 ölü, yüzlerce köy sular altında

280 ölü, yüzlerce köy sular altında

Hindistan ve Pakistan’da selden en çok etkilenen bölge iki ülkede toprağı bulunan Keşmir oldu.

 Srinagar şehrinin tamamı sular altında kaldı. Sel felaketinde 280 kişi hayatını kaybetti. Halk, helikopter ve botlarla tahliye edilmeye çalışılırken, ülkeler ‘ulusal acil yardım ‘ çağrısında bulundu. 
 
Pakistan ve Hindistan son 20 yılın en büyük sel felaketiyle mücadele ediyor. Geçtiğimiz hafta başlayan muson yağmurlarının neden olduğu toprak kaymaları ve su baskınları nedeniyle 280 kişi hayatını kaybetti. Bir kısmı Hindistan bir kısmı da Pakistan kontrolünde olan Keşmir selden en çok etkilenen bölge oldu.  Yüzlerce köyün sular altında kaldığı Hindistan bölgesinde 120 kişi öldü. Pakistan sınırında kalan Keşmir’de ise binlerce ev yıkılırken ölenlerin sayısı 160’a yükseldi. Ülkeler ‘ulusal acil yardım’ çağrısında bulundu.  Helikopter ve botlarla sel bölgesine giden kurtarma ekipleri evleri sular altında kalan halkı tahliye etmeye çalışıyor.
 
Hindistan sınırındaki Keşmir’in başkenti olan Srinagar’ın tamamı sular altında kaldı. Yağmur dün azalsa da taşan Jhelum Nehri’nin suları sokakları kapladı. Srinagar’ın komşu şehirlerinde suların seviyesi 4 metreye kadar yükseldi 450 köy sular altında kalırken, 2 bin köy de selden etkilendi. Bölgedeki bütün okullar ve resmi kurumlar kapatıldı.  Elektrik ve suyun verilemediği afet bölgesindeki halk evlerini terk ederek güvenli yerlerdeki akraba ve komşularının evine sığındı. Srinagar’ın Rajbagh bölgesinde yaşayan selzedelerden Ghulam Nabi, “80 yaşındayım böyle bir sel görmedim.” diyerek felaketin boyutunu anlattı.  Sel suları bölgenin en büyük doğum hastanesinin birinci katına girdi. 200 hasta diğer katlardaki odalara taşındı.  Binlerce polis ve asker Jammu ve Keşmir’de kurtarma çalışmalarına destek verdi.  Evlerinin balkon ve pencerelerine çıkan halk ise kendilerine yardım eli uzatılmasını bekledi. Üst düzey bir yetkili suların çok hızlı hareket ettiğini, bu nedenle insanlara ulaşmakta zorluk çektiklerini dile getirdi. Helikopterle sel bölgesini ziyaret eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sel için  ‘ulusal felaket’ yorumunu yaparken, bütün birimleriyle selzedelere yardım edeceklerinin sözünü verdi.
 
Pakistan sınırındaki Keşmir ve Pencap eyaleti de selden çok etkilenen bölgeler oldu. 286 köyün sular altında kaldığı Pencap’ da 103 kişi göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Kurtarma ekibinin üst düzey yetkilisi Ali Imam Syed, salı gününden bu yana 5 bin kişinin kurtarıldığı, arama çalışmalarına katılan 3 askerin ise kaybolduğunu söyledi. Ulusal Afet Merkezi sözcüsü Ahmed Kamal, Pakistan genelinde 4 bin kişin evlerini kaybettiğini dile getirerek, selzedeler için 95 adet kamp kurduklarını ifade etti.
 
Pakistan ve Hindistan’da hazirandan eylüle kadar süren muson yağmurları her yıl benzer sel felaketlerine neden oluyor. 2010 yılında Pakistan’da meydana gelen selde bin 700 kişi hayatını kaybetmişti. Srinagar AP
 
Çin’de 44 ölü, 18 kayıp
 
Çin’in güneybatısında geçen hafta etkili olan şiddetli yağışlarda 44 kişinin öldüğü, 18 kişinin de kaybolduğu açıklandı. Çin Sivil İşler Bakanlığı’na göre, Sichuan ve Guizhou eyaletleri ile Chongqing şehrinde etkili olan yağışların neden olduğu seller ve heyelanlar sebebiyle 121 bin 700 kişi tahliye edildi. 42 bin evin yıkıldığı ya da büyük hasar gördüğü kaydedildi. Toplam zararın ise 538 milyon dolar olduğu ifade edildi.
 
CİHAN 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.