28 Şubat’ın faturasını onlar ödedi

28 Şubat’ın faturasını onlar ödedi

1997-2003 arasında disiplin yoluyla memuriyetten çıkarılan toplam kadın-erkek sayısı postmodern darbenin boyutunu bir kez daha ortaya koydu

28 Şubat postmodern darbesine bakan mahkeme, Devlet Personel Başkanlığı’ndan 1997-2003 arasında disiplin yoluyla memuriyetten çıkarılan toplam kadın-erkek sayısının bildirilmesini istedi. Başkanlık, söz konusu yıllar arasında kılık kıyafet ve irticai faaliyet gerekçesiyle 4 bin 220 personelin memurluktan çıkarıldığını bildirdi.

Tarihe “postmodern darbe” olarak geçen 28 Şubat sürecinde kılık kıyafet ve irtica faaliyetleri gerekçe gösterilerek aralarında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarında çalışanların da bulunduğu 4 bin 220 personelin devlet memurluğundan çıkarıldığı ortaya çıktı. Başörtülü 156 öğrencinin de üniversiteden atıldığı belirlenirken, dağıtılması talebiyle dava açılan 22 vakıftan 9'unun kapatıldığı tespit edildi.

BAŞSAVCILIK MEMURİYETTEN ÇIKARILANLARIN SAYISINI SORDU
28 Şubat postmodern darbesine ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçundan yapılan yargılamada, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yüksek Öğretim Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumlardan bilgi isterken, Devlet Personel Başkanlığı'ndan 1997-2003 yılları arasında disiplin yoluyla memuriyetten çıkarılan toplam kadın-erkek sayısının bildirilmesini istedi.

4220 KİŞİ KIYAFETİ YÜZÜNDEN MEMURLUKTAN ÇIKARILDI
Mahkemenin talebi üzerine Devlet Personel Başkanlığı, söz konusu yıllar arasında kılık kıyafet ve irtica faaliyetleri ile çeşitli gerekçelerle 4 bin 220 personelin devlet memurluğundan çıkarıldığını bildirdi. Memurluğuna son verilen personellerin çalıştığı kurumların arasında ise İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ile bazı belediyeler ve üniversiteler yer alıyor.

10 HAKİM-SAVCIYA SORUŞTURMA
Ayrıca Adalet Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan 236 personelin meslekten çıkarıldığı belirlendi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun da (HSYK) mahkemeye gönderdiği yazıda, 1997-2003 yılları arasında 10 hakim-savcı arasında kılık kıyafet ve irticai faaliyet gerekçesiyle disiplin soruşturması yürütüldüğü ancak bunların daha sonra af kapsamına alındığı bildirdi.

Bin 969 öğretmen işinden oldu
Mahkeme, Milli Eğitim Bakanlığı'na da yazı yazarak Ocak 1997-Ocak 2003 yılları arasında bakanlığa bağlı tüm okul ve teşkilattan disiplin cezası ile çıkarılan memur sayısını sordu. Bakanlık belirtilen tarihler arasında Bakanlığa bağlı kurumlarda görev yapan 2 bin 246 personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/E-a maddesi gereğince devlet memurluğundan çıkarıldığını bildirdi. Bunların arasından bin 969'unun ise öğretmen olduğu ve birçoğunun da kılık kıyafet gerekçesiyle meslekten çıkarıldığı belirlendi. Sağlık Bakanlığı da mahkemeye gönderdiği yazıda, bakanlığa bağlı kurumlarda görev yapan 364 personelin devlet memurluğundan çıkarıldığını belirtti.

Yasak kızları mağdur etti
Mahkemenin talebi üzerine Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), üniversitelerde öğrenciyken Batı Çalışma Grubu'nun emir ve talimatlarla uygulamaya koyduğu kılık ve kıyafet yasağı nedeniyle üniversitelerden atılan ya da üniversiteye alınmaması nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalan öğrenci sayısı mahkemeye bildirdi. YÖK'ün mahkemeye gönderdiği yazıda, 1995-2012 tarihleri arasında 156 öğrencinin irticai faaliyetlerde bulunduğu, başörtüsü taktığı gerekçesiyle atıldığı ve başörtüsü yasağı nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldığı belirtildi.

9 VAKIF KAPATILDI
Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü de mahkemenin talebi üzerine yaptığı denetim ve inceleme sonucunda çeşitli nedenlerden dolayı 22 vakfın dağıtılması talebi ile dava açıldığını, bu vakıflardan 9'nun mahkeme kararı ile kapatıldığı bildirildi. Dağıtılan vakıflardan Milli Gençlik Vakfı ile Zehra Eğitim vve Kültür Vakfı'nın yeniden kurulduğu belirtildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.