28 Şubatçılar mağdurlarla yüzleşecek

28 Şubatçılar mağdurlarla yüzleşecek

28 Şubat sanıklarının yargılandığı davada mahkeme bin 17 başvurudan mağduriyetini belgeleyebilecek 324 kişinin müdahillik talebini onayladı

28 Şubat postmodern darbenin üzerinden tam 18 yıl geçti. Birçok insanın eğitim ve sosyal yaşamını karartan süreçle yüzleşilirken, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi önemli bir karar verdi. Aralarında Çevik Bir, İsmail Hakkı Karadayı ve Çetin Doğan’ın bulunduğu davada, 28 Şubat’ta mağdur olduğunu kanıtlayabilen 324 kişinin müdahillik talebi kabul edildi. 28 Şubat’ın yargılandığı davaya bin 17 kişi müdahillik talebinde bulunurken, mahkeme bu kişilerden mağduriyetleri belgelemelerini istedi. Mahkemenin geçtiğimiz günlerde yapılan duruşmasında kabul edilen müdahillik talepleri doğrultusunda aralarında Leyla Şahin, Emekli Albay Hakim Hasan Tüysüzoğlu, öğretmenFatma Parmaksız Hışıroğlu ve Avukat Fatma Benli mahkemeye, mağduriyetlerine ilişkin bilgi ve belge sunacak.

BELGELENMEYEN KİŞİLERİN MAĞDURİYETLERİ KABUL EDİLMEDİ

Marmara Üniversitesi'nde başörtüsü yasağı nedeni ile eğitimini yarıda bırakan Avukat Fatma Benli mağduriyet yaşayan pek çok kişinin taleplerinin ret edilmesinin altında mağduriyetlerine ilişkin belge sunmamalarından kaynaklandığını söyledi. Benli “Başörtüsü yasağı başladığında çoğu öğrenci kapıdan alınmadığına dair ellerinde kendilerine uygulanan hukuksuzluğa ilişkin bir belge yok. Bu da maalesef taleplerinin reddi ile sonuçlandı.” diye konuştu.

İHRAÇ EDİLDİĞİNİ GAZETEDEN ÖĞRENDİ

28 Şubat sürecinde başörtüsü sebebiyle çeşitli cezalara çarptırılmış ve öğretmenlikten ihraç edilen Fatma Hışıroğlu Ak Parti hükümetinin getirdiği yasayla diğer 28 Şubat mağduru memurlar gibi affa uğrayarak mesleğine dönmüştü. Davaya müdahil olmak isteyenler arasında 1997 yılında YAŞ kararıyla TSK’dan ihraç edilen emekli Askeri Yargıtay Üyesi Albay Hakim Hasan Tüysüzoğlu da yer aldı. 1997 yılında YAŞ kararıyla TSK’dan ihraç edildiğini bir gazeteden öğrenen Tüzsüzoğlu, YAŞ kararına karşı çıkarak Yüksek Askeri İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş fakat talebi reddedilmişti.

Şahin'e disiplin cezası verilmişti

23 Şubat 1998’de İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığının, sakallı ve başörtülü öğrencilerin üniversite kurumlarına, stajlara alınamayacağına dair karar verildi. Bunun üzerine Mart 1998’de yazılı sınavlara katılmasına, kayıt yaptırmasına ve derslere girmesine izin verilmeyen Leyla Şahin’e, üniversite yönetimince uyarı cezası verilmişti. Ancak af yasasının yürürlüğe girmesiyle, disiplin cezaları iptal edilmişti. Avusturya’da tıp eğitimini tamamlayan Şahin, 1999'da kurulan AKDER’in mensubu. Şahin bugün AK Parti’den aday adayı olma kararı aldı.

Mahkeme Kavakçı’yı reddetti

28 Şubat'a ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçundan 103 sanığın yargılandığı davada mahkeme, dönemin İstanbul Milletvekili Merve Safa Kavakçı İslam ile eski Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın müdahillik talebini reddetti. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinin, müşteki olan İslam ve Yıldız ile Hak-İş Konfederasyonu ve Eğitim Bir-Sen’in müdahillik talebini, “belge ibraz etmedikleri ve suçtan zarar görmedikleri” gerekçesiyle reddettiği öğrenildi.

‘28 Şubatlar Binyıl Sürmez’

Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AKDER), 28 Şubat’ın 18. yılında “28 Şubatlar Binyıl Sürmez” etkinliği düzenleyecek. 28 Şubat Cumartesi günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlik hakkında bilgi veren AKDER Başkanı Leyla Şahin, derneğin organizasyonunda Milli İrade Platformu üyesi sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlenen etkinliğe, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın da katılacağını bildirdi. O dönem yaşananları 28 Şubat’ın 18. yılında hatırlatmayı amaçladıklarını vurgulayan Şahin, etkinlikte düzenlenecek panelde, Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş’un “28 Şubat’ın yükseköğretime kaybettirdikleri”, Ahmet Taşgetiren’in “28 Şubat toplum mühendisliği projesinin sonuçları”, Gülay Göktürk’ün “28 Şubat’ın medyası ve günümüze yansımaları”, Sibel Eraslan’ın “28 Şubat’taki mağduriyetlerin sosyolojik açıdan değerlendirilmesi” başlıklı sunumlar yapacağını aktardı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.