28 Şubat mağduru kadınlardan suç duyurusu

28 Şubat mağduru kadınlardan suç duyurusu

28 Şubat sürecinde mağdur edildiklerini belirten kadınlar Kartal Anadolu Adalet Sarayı’na gelerek Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Kadınlar, 28 Şubat davasına müşteki olarak müdahil olmak için dilekçe verdi.

Ercan Yıldız'ın haberi:

Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı önünde toplanan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyesi yaklaşık 30 kadın, adına Dernek Başkanı Emine Sare Aydın Yılmaz, basın açıklamasını okudu. Açıklamada; “28 Şubat sürecinin ne denli zor ve karmaşık bir süreç olduğnun, sonuçlarının binlerce insanı mağdur ettiğinin ve etkilerinin yıllar geçse bile hala devam etmekte olduğnun farkındayız. Merakla sonucu beklenen fakat hala sonuçlanamayan 28 Şubat davasını yakından takip etmekteyiz. Çeşitli mağduriyetlere neden olan bu davaya yeterince sahip çıkılmamıştır. Resmi şikayet sayısının yaklaşık 1000’lerde kaldığı, maalesef sahipsiz bırakılmış gibi gözüken bu dava, sadece mağdur olan insanların davası değildir.
Kadın ve Demokrasi Derneği olarak, demokrasinin kesintiye uğratılmasına karşı olduğumuzu, ve her yerde ve her zaman tecelli etmesini savunmak, ben değil mağdur olanlarla biz bilincini oluşturmaya çalışmak, mağdur olan insanların vicdanlarının rahat etmesi adına, bugün burada toplanan 28 Şubat sürecinde bir şekilde mağdur olan kadınlarla vereceğimiz şikayet dilekçelerimizle yapılacak duruşmalarda müdahil ve müşteki olacağımızı bildirmekten gurur duyarız.” denildi.

Dernek üyelerinden Sevincan Erden, 14 yıl devlette öğretmen olarak görev yaptıktan sonra istifa ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Ben fizik öğretmeniyim. İstanbul İmam Hatip’te 10 yıl çalıştım. Çalışma sırasında başörtü problemleri çıktı. Müfettişlerle muhatap olmamak için ücretsiz izine ayrılmıştım. Ücretsiz izinli olduğum dönemde başörtümden dolayı nizamsızlık, intizamsızlık ve propaganda yaptığım gerekçesi ile mahkemeye verildim. Ben de devletle inatlaşmamak için 14 yıl devlet okulunda çalıştıktan sonra istifa etmek zorunda kaldım.”

28 Şubat sürecinde lise öğrencisi olduğunu kaydeden Hümeyra Üstündağ da lise son sınıfı açıköğretim liesinde tamamlamak zorunda kaldığını söyledi. Üstündağ, “Açıköğretimde tamamladım çünkü son sınıfta lisede okulumuzun çevresini polisler askerler, ve bizi zorla dışarıya çıkartıyorlardı. Üniversite sınavına girdiğimde de bir polis arkadaş yanıma gelip beni zorla dışarıya çıkartmak istedi ve ağlıya ağlıya dışarıya çıkmak zorunda kaldım. Sayısal mezunuydum. Şu anda bir Amerikan üniversitesinden mezun oldum, mağdurum.” dedi.

Mağdur olduğunu söyleyen üyelerden Kübra Akay ise 15 yıldıan bu yana mağduriyetlerinin sürdüğünü kaydederek, “ 28 Şubat’ın ardından 1997 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne kayıt yaptırdım. Arkasından orta iki ve üçüncü sınıfta sürekli baskı uygulandı. Başımızı açmamız söyleniyordu. Psikolojim çok bozulmuştu. Sürekli hasta olduğumu söylüyordum başımı açtırmasınlar diye. Lise 1 ve lise ikinci sınıfta bu baskılar daha da arttı. Lise ikinci sınıfın ikinci döneminde okul dışına atıldık. 3 ay boyunca tabiri caizse sokaklarda süründük. İki defa tasdikname aldık. Tasdiknameyi alma gerekçemiz ile ilgili iki defa dilekçe gönderdik ama biz aynen iade edildi. Ardından başlayan hukuk mücadelemiz. Şu anda buraya dilekçe vermek için geldim ama üzerimden hala aşağılık kompleksimi atabilmiş değilim. Hala birçok yerde başörtümden dolayı acaba suçlanacak mıyım, ayıplanacak mıyım endişeleri taşıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kızının 28 Şubat sürecinde imam hatip lisesi ikinci sınıf öğrencisi olduğunu anlatan Sabah Şanlı da bir anda çocukların okula alınmamaya başlandığını belirterek, şöyle konuştu: “başınızı açarsanız girersiniz açmazsanız giremezsiniz dediler. Ama çocuklarımız orta birinci sınıf hazırlıktan bu yana aynı okula gidiyorlardı, birdenbire başınızı açacaksınız denildi. Polisler bırakın okula çocukları bahçe kapısından içeriye almıyorlardı. Ben veli olduğum halde başörtülü olduğum için beni de okula almıyorlardı. Bunlardan dolayı kızım puanı kırılmış bir vaziyette üniversite sınavlarında girdi ve istediği eğitimi alamadı.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.