250 yıllık caminin adı restorasyonla değişti

250 yıllık caminin adı restorasyonla değişti

Eskişehir’de 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından ‘kalıcı eserler’ projesi kapsamında, Odunpazarı Meydanı'ndaki Tiryakizade Hasan Paşa Camii restore edildi.

Mehmet Kuru'nun haberi:

 Ancak 250 yıllık caminin ismi restorasyondan sonra Tiryakizade Süleyman Ağa Camii olarak değiştirildi.

Restorasyonla ismi de değişen tarihi cami, Bakan Nabi Avcı’nın katıldığı törenle ibadete açıldı. 2013 yılı sonunda çalışmaları tamamlanan Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın çalışmaları, kanunla 6 ay daha uzatıldı. Uzatmanın, yerel seçimler nedeniyle yapıldığı iddia edilirken, 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir’de Tiryakizade Hasan Paşa Camii’ni restore ettirdi. 5 ay önce başlayan restorasyon çalışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlanan cami tekrar ibadete açıldı. Ancak tarihi Odunpazarı Meydanı'nda bulunan ve 250 yıldır adı Tiryakizade Hasan Paşa olan caminin adı, restorasyon çalışmalarından sonra Tiryakizade Süleyman Ağa Camii olarak değişti.

Edinilen bilgiye göre, Vakıflar Bölge Müdürlüğü kayıtlarında söz konusu caminin ismi Tiryakizade Hasan Paşa Camii olarak geçtiği öğrenildi. Aynı zamanda restarosyonu sırasında caminin minaresinde Tiryakizade Hasan Paşa yazısına rastlandığı belirtildi. Restorasyonla ilgili harcanan para ve caminin isminin ise neden değiştirildiğiyle ilgili ise herhangi bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.

Bu arada, söz konusu caminin ismiyle ilgili önceki gün Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından iki kez düzeltme geçildi. Yapılan açıklamada, Odunpazarı Meydanı'nda restorasyonu bitirilen caminin adının, önce Tiryakizade Hasan Paşa Camii olduğu basına duyuruldu. Daha sonra düzeltme yapılarak, caminin Tiryakizade Süleyman Ağa Camii olduğu açıklandı ve açılışa davet yapıldı.

Eskişehir’in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasıyla, Eskişehir TDKB Ajansı tarafından cami, türbe, külliye, konak, kültür evi gibi Eskişehir'in tarihi mirasının en önemli yapılarının restorasyon ve yenileme çalışmaları başlatılmıştı. 1783 yılında Tiryakizade Süleyman Ağa tarafından yaptırılan cami, Osmanlı dönemi mimarisinin tipik örneklerinden biri. Odunpazarı bölgesindeki caminin restorasyon çalışmaları eylül ayında başladı ve 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum