25 bin 'sürü yöneticisi' kadroya alınacak

25 bin 'sürü yöneticisi' kadroya alınacak

Sosyal güvencesi olmadığı için evlenmekte bile zorlanan çobanları devlet güvence altına alıyor.

Mesleği cazip hale getirmek isteyen Bakanlık, 25 bin çobanı 'sürü yöneticisi' unvanıyla kadroya alacak.

Küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş nedeniyle tırmanan et fiyatları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. "3 bin TL maaşla çoban bulamıyoruz" diyen işverenlerin sesine kulak veren Bakanlık, besi yetiştiriciliğini özendirmek için çobanlara kadro yapma kararı aldı.

YÜKSEKOKUL MEZUNU...

YÖK ile işbirliğine giden Bakanlık, 2 yıllık yüksekokul statüsünde okullar açarak sigortalı ve kadrolu çobanlar yetiştirecek. 'Sürü yöneticisi' unvanıyla işletmelere atanacak olan çobanların eğitim sonrası alacakları maaşın bir kısmı da yine devlet tarafından karşılanacak.

YERLİ MELEZ IRK GELİYOR

Türkiye'nin 2013 itibarıyla 33 milyon koyun varlığı olduğunu, ancak bunun ihtiyacı karşılamakta yeterli olmadığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini özendirmek için 25 bin kadrolu çoban alacaklarını söyledi. İstanbul Sanayi Odası'nın et, balık ve süt ürünlerinin sorunları ve çözüm önerilerini görüştüğü toplantıda konuşan Mirmahmutoğulları, "Bakanlık olarak koyunculuğa da çok ciddi destek veriyoruz. Küçükbaş hayvan varlığımızı her yıl yüzde 10 artırmayı planlıyoruz" dedi. Kırmızı et üretimini artırmak için bugüne kadar küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine 7 milyar TL hibe desteği verdiklerini belirtenMirmahmutoğulları, şunları kaydetti: "13.9 milyonu bulan büyükbaş hayvan varlığını artırmak için coğrafyamıza uyumlu, kaliteli, yerli melez ırk geliştireceğiz."50

MİLYON HAYVAN BESLİYORUZ

74 milyonluk nüfus ve yıllık 34 milyon turistin et ihtiyacını karşılayan Türkiye kırmızı et sektörü, 2013 yılında 627 bin 948 ton et üretti. Bunun 546 bin 108 tonu sığır, 68 bin 285 tonu koyun, 13 bin 434 tonu keçi, 122 tonu ise mandadan elde edildi. Türkiye'nin hayvan varlığı 2012 yılında toplam 50 milyon 186 bin 583 adede ulaştı. Bu toplam rakamın 35 milyon 782 bin 519'u küçükbaş, 14 milyon 22 bin 347 adedi ise büyükbaş hayvanlardan oluşuyor.

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.