230 milyon çocuk çatışma bölgelerinde

230 milyon çocuk çatışma bölgelerinde

BM Genel Sekreteri Ban, "Yaklaşık 230 milyon çocuk silahlı grupların çatıştığı bölge ya da ülkelerde yaşıyor" dedi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya genelinde 230 milyon çocuğun çatışma bölgelerinde yaşadığını ve çatışmalar nedeniyle çocukların temel haklarından mahrum kaldığını belirterek, tüm ülkelerden önlem almalarını istedi.

Genel Sekreter Ban, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen "Çatışmalar ve çocuklar" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, çocukların giderek daha fazla savaş tehdidi altında kaldığını söyledi.

Geçen yılın çocuklar için en tehlikeli yıllardan birisi olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Ban, "Yaklaşık 230 milyon çocuk silahlı grupların çatıştığı bölge ya da ülkelerde yaşıyor. 15 milyon çocuk çatışmalardan doğrudan etkileniyor. Çatışmalarda çocuklara yönelik suç işleyen gruplar giderek çeşitleniyor ve daha da vahşileşiyor" dedi.

Çocuklara yönelik vahşi uygulamaları genellikle silahlı grupların gerçekleştirdiğini ifade eden Ban, bu uygulamalar arasında öldürme, yaralama, hapsetme, işkence, cinsel suçlar, zorla savaştırma ve kaçırma olduğunu söyledi.

Ban, aşırılıkçı grupların artışına da değinerek, "DAEŞ ve Boko Haram gibi örgütler sivillerle savaşçılar arasında fazla ayrım yapmıyor. Bu gruplar sadece uluslararası barış ve güvenliğe değil, aynı zamanda kız ve erkek çocuklarının hayatlarına da tehdit oluşturuyor" diye konuştu.

Çocukların silahlı gruplarca okullarından ve ailelerinden kaçırılarak "şiddet ve kabusun" içine atıldıklarını dile getiren Ban, "Kuzeydoğu Nijerya'dan Irak'a, Güney Sudan'dan Suriye'ye tüm toplumlara dehşet salmak için çocukların kaçırılması uygulamalarına şahit olduk. Chibok'ta okul yurdundan kaçırılan ve halen kayıp olan kız çocuklarını nasıl unutabiliriz?" ifadesini kullandı.

Ban, "Dünya çocukları asker değil öğrenci olmalı" dedi ve bunun çocukların temel hakkı olduğunu vurguladı. BM Genel Sekreteri, tüm ülkelerin çocukların bu hakkını güvence alacak önlemleri hayata geçirme zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.