23 bin hasta böbrek nakli bekliyor

23 bin hasta böbrek nakli bekliyor

Böbrek nakli, kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için günümüzde en iyi tedavi yöntemi

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu, her yıl 10 bin yeni hastanın diyalize başladığını belirterek, yaklaşık 23 bin hastanın böbrek nakli bekleme listesinde kayıtlı olduğunu açıkladı.
 
Organ bağışı, organ bağışında bulunabilmenin şartları, çapraz nakil, nakil sürecinin öncesi ve sonrası ile laparoskopik donör nefrektomisi konularında bilgiler veren Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, her yıl 10 bin yeni hastanın diyalize başladığını belirterek, "10 yıl sonra 60 bin hasta böbrek nakline aday olacaktır. Şu an ise yaklaşık 23 bin hasta böbrek nakli bekleme listesinde kayıtlıdır." dedi.
 
Organ bağışı konusunda Türkiye'nin birçok ülkeye göre çok gerilerde olduğunun altını çizen Yüzbaşıoğlu, "Böbrek vericisi olan kişinin ameliyat konforu ve ameliyat sonrası minimal ağrı ve zarar görmesi önemlidir. Buralarda kapalı böbrek ameliyatı hastalara bunu sağlamakta ve hastalar bir gün sonra mobilize olarak günlük yaşamlarına dönebilmektedir." diye konuştu.
 
Böbrek naklinin, kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için günümüzde en iyi tedavi yöntemi olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu, bu şansa sahip olmayan insanlar için en iyi tedavi yönteminin diyaliz olduğunu kaydetti.
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.