22 bin kişi böbrek nakli bekliyor

22 bin kişi böbrek nakli bekliyor

Türkiye'de organ nakli bekleyenler arasında 21 bin 694 kişi ile en çok böbrek yetmezliği, 1 kişi ile en az ince bağırsak hastası var.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, ülkemizde organ bağışının yetersizliğine dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 2011'den bugüne kadar beyin ölümü gerçekleşen 5 bin 576 kişiden bin 294'ünün ailesinin organ bağışına izin verdiğini söyleyen Dr. Erikoğlu, “Organ bağışı arttığında, Türkiye'deki tam donanımlı merkezlerde nakilleri hızla gerçekleşecektir. Türkiye'de nakil bekleyen kişi sayısı her yıl artıyor. Bu hastalar nakil yapılmadığında hayatlarını kaybediyor. Oysa kadavradan nakiller arttığında sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürecekler” diye konuştu.
58 bin 454 diyaliz hastasının olduğu Türkiye'de, 71 bin 935 bağışçı bulunuyor. İzmir, 11 bin 343 bağışçı sayısıyla organ bağışında ilk sırayı alırken, hiç bağışçısı olmayan Muş, Kilis ve Iğdır son sırada yer alıyor. Sağlıklı bir yaşam için nakil umudu taşıyan hastalardan 21 bin 694'ü böbrek, 3 bin 763'ü kornea, 2 bin 138'i karaciğer, 517'si kalp, 243'ü pankreas, 49'u akciğer, 4'ü kalp kapağı, biri ise ince bağırsak nakli bekliyor.
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.