218 ilaç artık zamlı satılacak

218 ilaç artık zamlı satılacak

SGK’nın 1 Ekim’de başlayan yeni uygulamasında vatandaş taban fiyattan farklı ilaç isterse aradaki farkı cebinden ödeyecek...

Antibiyotik, tansiyon, kalp, şeker ve mide ilaçları da listede...
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikler 1 Ekim’de hayata geçiyor. 15 grup ilaç için geçerli olacak taban birim fiyat uygulamasıyla önemli ilaçları alırken ödenen katkı payı artacak. Firmaların aynı gruptaki ilaçların kamu fiyatlarını taban fiyata çekmemeleri durumunda, SGK’ nın elde edeceği tasarruf bedeli vatandaşa yansıyacak fark bedel üzerinden alınacak. Taban fiyat uygulaması ile SGK, 15 eşdeğer grupta 218 ilacın fiyatına etki edecek.  Hasta taban fiyatı belirlenen ilaçtan pahalısını almak isterse farkı cebinden ödeyecek.
 
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, “Taban fiyat uygulamasından yerli ilaçlar etkilenecek” dedi, şöyle devam etti: “Daha önce SGK fiyat farkının bir miktarını karşılıyordu. Artık  aynı ilaç türünde tek bir taban fiyat belirleyecek. Hasta aynı ilacın pahalısını  almak istiyorsa farkı kendi cebinden karşılayacak. Burada iki nokta önemli. İlk olarak ilaç firmaları fiyat düşürüp taban fiyatı kabul ederse eczacı zarar edecek. İlaç firması fiyat düşürmezse vatandaş ilacı alamayacak. SGK uygulamayı ilk olarak 15 ilaç grubunda başlattı ancak grupların sayısı artacak. Mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım ve diyabet gibi hastaların ilaç faturaları ciddi artacak. Burada çok ciddi bir hasta mağduriyeti ortaya çıkacak. Hasta önemli ilaçları temin edemeyecek.”
 
“İki katına çıkmıyor”
 
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü  İsmet Köksal,  “Aynı etkiye sahip eşdeğer ilaçlarda, örneğin 11 liralık ilaç ödenirken, hekim hastaya 15 liralık ilaç da yazabilir. Biz, 11 lirayı ödediğimiz için 4 lira farkı vatandaş cebinden  ödeyecek. Yani 2 katına çıkan bir şey zaten yok” dedi.
 
218 ilacı kapsayan 15 grup şöyle... 
 
Pantoprazol-Mide,  
Kandesartan sileksetil-Tansiyon 
ve kalp, Klopidogrel - Kalp
Metformin hidroklorür - Diyabet
Metoprolol süksinat - Tansiyon
Sefuroksim aksetil - Antibiyotik
Deksketoprofen tromet.-Alerji
Tenofovir dis. fum. - Hepatit B
Sefdinir - Antibiyotik
Rabeprazol sodyum - Mide
Amoksisilin - Antibiyotik
Sefuroksim sodyum-Antibiyotik
Gabapentin - Epilepsi
Montelukast sodyum- Astım
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.