2016 Ramazan ne zaman başlıyor? - İlk Orucu hangi gün tutacağız?

2016 Ramazan ne zaman başlıyor? - İlk Orucu hangi gün tutacağız?

Şaban ayının son günlerine doğru yaklaştığımız şu günlerde, Ramazan Ayı'nın ne zaman başlayacağı merak konusu. 2016 Ramazan Ayı ne zaman başlayacak? İlk orucu hangi gün tutacağız? İlk sahura ne zaman kalkacağız? Bütün soruların cevabı haberimizde...

2016 yılının üç ayları içerisindeyiz. Üç ayların sonuna doğru giderken, Şaban ayını da yavaşça geride bırakıyoruz. Şaban ayının sonu ile birlikte, 11 ayın sultanı olan Ramazan Ayı'nın da yaklaşması heyecanla bekleniyor.

İlginizi Çekebilir: En Güzel Ramazan Mesajları İçin Tıklayınız

Sırasıyla Regaib, Miraç ve en son olarak Berat Kandili'ni idrak ettiğimiz üç ayların sonuncusu olan, On bir Ayın Sultanı olarak bilinen Ramazan Ayı ne zaman başlıyor? İlk Orucu hangi gün tutacağız? İlk Sahura ne zaman kalkacağız? İlk Teravih Namazını ne zaman Kılacağız? Hepsi haberimizin içeriğinde...

Oruç, din-i İslam'ın 5 şartından biridir ve Kur'an-ı Kerim'de de emrolunmuştur. İşte bu sebeple Ramazan Ayı Müslüman halkımız arasında da heyecanla bekleniyor.

Bilindiği gibi Hicri takvim ile miladi takvim arasında 11 gün bir fark var. Kullandığımız miladi takvimde Ramazan Ayı her sene 11 gün daha erken oluyor.

İLK SAHUR İLK ORUÇ

Yani Rahmet, Mağfiret ve Bereket ayı olan mübarek Ramazan Ayı'nı bu sene 6 Haziran Pazartesi günü karşılayacağız. İlk Sahura 6 Haziran Pazartesi gecesi kalkacağız. İlk Orucumuzu da bu tarihte tutacağız. 

6 Haziran Pazartesi günü başlayacak oruç, 4 Temmuz Pazartesi günü son bulacak.

2016 RAMAZAN BAYRAMI 

4 Temmuz'da Ramazan Bayramı arefesine eriştikten sonra, Allah'ın izniyle 5 Temmuz Salı günü Ramazan Bayramı'nı karşılayacağız. 7 Temmuz Perşembe günü ise Ramazan Bayramı son bulacak.

Ramazan Ayı ve Oruç İbadeti neden çok önemli?

Hicri Takvim'de mukaddes olan üç ayların sonuncusu olan Ramazan, İslam Dini'nde en hayırlı ve bereketli ay olarak bilinir. Bu mübarek ay boyunca yardımlaşma ve birliktelik duygusu arttığı gibi, ibadetlerin de faziletleri pek çoktur.

11 Ayın sultanı olan Ramazan'ın bir diğer önemi ise Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ay olmasıdır. Bu yüzden Ramazan ayı boyunca Kur'an-ı Kerim okumak ve hatmetmenin de sevabı bolcadır. Yüce Allah Kur'an'da"Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur.

Her iftar sonrası, Yatsı Namazı'ndan önce kılınan Teravih Namazı ile Ramazan Ayı'nın bereketinden daha çok istifade etmek de yine bu ayın başlıca önemli konularından biridir.

Ramazan Ayı'nın bir diğer önemi ise içinde "Bin Aydan daha hayırlı olan" Kadir gecesini barındırmasıdır. Böylesine mübarek gecenin bulunduğu bir ayda manevi olarak temizlenmek, aklanmak için bolca ibadet etmek kaçırılmayacak bir fırsattır.

ramazan-ayinin-anlam-ve-onemi-nedir-4796614_6168_o.jpg

Ramazan Ayı ve Oruç İbadeti ile İlgili Ayetler

Kur'an-ı Kerim'de İslamın 5 Şartından biri olan Oruç şöyle geçmektedir;

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için Oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)

Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)

Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Suresi 112)

 

gorselimg_1715926351.jpeg


Ramazan Ayı ve Oruç İbadeti ile ilgili Hadisler

Şüphesiz ki bu mübarek ay boyunca tutulacak oruç ve yapılacak ibadetler ile ilgili pek çok kaynakta Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in hadislerine rastlamak da mümkündür. İşte onlardan bazıları;

İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah"tan başka ilah olmadığına ve Muhammed"in O"nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe"ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. (Tirmizi)

"Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz" (Tirmizi)

"Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır" (Nesai)

Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilip, sevabını da Allahü teâlâdan bekleyerek oruç tutanın günahları affolur. (Buhari)

Ramazan orucunu tutup ölen kimse, Cennete girer. (Deylemi)

Ramazan bereket ayıdır. Allahü teâlâ bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır. (Taberani)

İslam, kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir. (Müslim)

Bilhassa oruçlu iken çirkin, kötü söz söylemeyin! Birisi size sataşırsa, ona "Ben oruçluyum" deyin! (Buhari)

Temizlik imanın yarısı, oruç da sabrın yarısıdır. (Müslim)

 

Kaynak: Risalehaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.