2016 Hicri Yılbaşı ne zaman? İşte Hicri Yılbaşı'nın Tarihi ve Hicri Yılbaşı duası

2016 Hicri Yılbaşı ne zaman? İşte Hicri Yılbaşı'nın Tarihi ve Hicri Yılbaşı duası

İslam dünyası için son derece önem teşkil eden Muharrem ayı geldi çattı. Muharrem Ayı içerisinde bulunan en önemli tarih ise şüphesiz Hicri Yılbaşı. Hicri Yılbaşı ne zaman? Hicri Yılbaşı hangi tarihe denk geliyor? Tüm detaylar haberimizde...

İbadetler için en önemli aylardan biri olan ve Hicri Yılbaşını da barındıran Muharrem Ayı ne zaman? Hicri Yılbaşı Miladi takvime göre hangi güne denk geliyor? Soruları sıkça sorulmaya başladı.

Öncelikle Hicri Yılbaşının ne olduğunu ve önemini açıklayarak başlayalım.

Hicri Yılbaşı Nedir? Tarihsel olarak nerden gelir?

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) 571’de 20 Nisan'a rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. İslamiyeti tebliğ etmesinin ardından (40 yaşında) gördüğü baskı ve zulümler giderek arttı. Peygamber Efendimizin tebliğine cevap vererek, ilk Müslümanlardan olma şerefine nail olanlarla ile birlikte 622 yılında Mekke'den Medine'ye "Hicret" etti.

Bu tarih Müslümanların şemsî yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının 1. günü de, hicri kamerî yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların yılbaşı gecesidir. Bu da Miladi Takvime geçtiğimizden beri "Hicri Yılbaşı" olarak adlandırılır ve Müslüman Dünyası takviminin gerçek yılbaşısıdır.

2016 Yılı Hicri Yılbaşı Ne Zaman?

2016 Yılında Muharrem ayı'nın başlangıcı 2 Ekim 2016 Pazar günüdür. Muharrem Ayı ise 31 Ekim 2016 günü son bulacaktır. Yani 2016 Yılı Hicri Yılbaşı 2 Ekim 2016 Pazar günüdür.

Hicri Yılbaşında Oruç Tutulur Mu?

"Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te'âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır.)" (Abdülkadir-i Geylani, El-Gunye: 2/316; Abdurrahman b. Yusuf, İmadül İslâm:386)

Sözlerinden yola çıkarak, Hicri Yılbaşında, yani Muharrem Ayı'nın ilk günü oruç tutmak doğrudur ve faziletleri çokçadır.

Hicri Yılbaşı Duası:

Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:

“Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü [ya’nî hicrî yılbaşında], aşağıdaki duâyı 3 defa okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar.”

Şeyh Şihâbüddin-i Sühreverdî’den menkûldür ki: “Her kim bu duâyı aşûre günü üç kerre okursa ölümden de emîn kılınır. Zîrâ o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duâyı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hâmiş)

Duânın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir. Mümkün mertebe, duâyı, doğru olarak Arabî aslından, orijinalinden okumalıdır.

“Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es’elüke fîhel’ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn.”

Meâli ise şöyledir: “Besmele”, “hamdele” ve “salvele”den sonra, “Ey Allah’ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayâtı devâmlı olan, kullarına keremi ziyâde, merhameti, ni’metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!

İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytândan korumanı ve dâimâ kötülüğü emreden nefsime gâlip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celâl ve ikrâm sâhibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muâmele eyle. [Sonunda tekrâr salevât-ı şerîfe var].”

“Nüzhetü’l-mecâlis” kitâbında [I, 156] bildirildiğine göre bir kimse böyle derse, şeytân: “Biz bu kişiden ümîdi kestik” der ve Allahü teâlâ ona, kendisini sene boyunca koruyacak iki melek görevlendirir.


Risalehaber.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.