2016 Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? Berat Gecesi Hangi İbadetler Yapılır? Berat Kandili Oruç tutulur mu?

2016 Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? Berat Gecesi Hangi İbadetler Yapılır? Berat Kandili Oruç tutulur mu?

Ülkemizin ve tüm İslam Aleminin merak ettiği gün yaklaşıyor. 2016 Berat Kandili ne zaman? Bu Mübarek günde hangi ibadetler yapılır? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? Hepsinin cevabı haberimizde...

Berat Kandili Nedir? Berat Kandili Miladi Takvim'e göre bu sene hangi gün? Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılacak? Berat Kandilinde oruç tutulur mu? 2016 Berat Kandili Ne Zaman

Üç Aylara girdiğimizden beri Regaip ve Miraç Kandillerini idrak ettik. Müslüman halkımız, bu iki mübarek günü de sevinç ve ibadetle karşıladı. 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı gelmeden önce, Berat Kandili'ni karşılamaya hazırlanıyoruz.

Peki 2016 Berat Kandili miladi takvime göre hangi gün idrak edilecek?

2016 yılı Berat Kandili bu sene 21 Mayıs'ı, 22 Mayıs'a bağlayan gece, yani Cumartesi'yi, Pazar'a bağlayan gece idrak edilecek.

Peki Berat Kandili nedir? Berat Kandili'nin anlamı nedir ve bu mübarek gecede hangi ibadetler yapılabilir?

Berat, kelime manası olarak, borçtan kurtulma, temize çıkma, aklanma ve cezalardan kurtulma anlamına gelir. Berat Gecesi Allah'u Teâlâ'nın, kullarının dualarına ve tövbelerine fazla fazla karşılık vererek, kullarının günahlarını da affedeceği belirtilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Berat Gecesi ile ilgili şöyle buyurmuştur;

"Allah Teala Hazretleri, Şa'ban ayının yarısı olan gecede (Berat Gecesi) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının tüyünün adedinden daha çok sayıda günahı affeder."

Berat Gecesi, günahlarımızın affolunması için Allah'a (c.c.) bir yakarış için biz kulların eline geçebilecek en iyi fırsattır. Bu yüzden bu geceyi bolca ibadet, tövbe ve yakarış ile geçirmek biz kullar için bulunmaz bir nimettir.

Tefsirlerde bu gece ile ilgili olarak şu şekilde izahlar yer almaktadır: Vergi ödendiği zaman nasıl ki vergi borçlusuna borcundan kurtulduğunu gösteren bir belge veriliyorsa, Allah Azze ve Celle de Berat Gecesi'nde mü'min kullarına berat yazar. Zaten bu gecenin dört adı vardır: "Mübarek Gece", "Berae Gecesi", "Sakk (belge ve senet) Gecesi" (Allah Teâlâ bu gece mü'min kullarına beraet yazar)", "Rahmet Gecesi."

Peki böylesine mübarek bir gece'de hangi ibadetler yapılmalıdır? Bu gece edilebilecek dualar nelerdir?

Berat Gecesinin günahların affolunduğu, temizlendiği bir gece olduğunu söylemiştik. Madem öyle, bu geceyi bolca Namaz, Zikir ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile geçirmek şüphesiz ki bizler için çok faydalıdır.

İmam-ı Gazali Hazretleri el-İhyâ'da, Berat Gecesi'nde yüz rekât namaz kılınması hakkında bir rivayete yer verse de, hadis âlimleri bu namazın sünnette yerinin olmadığını, böyle bir namazın Hicret'ten 400 sene sonra Kudüs'te kılınmış olduğu tesbitinde bulunurlar.

İşte Berat Kandili Gecesinde yapılacak ibadetler;

* Kur'an-ı Kerim okumak, okunan yerlere gidip dinlemek ve günü ve geceyi bolca Kur'an-ı Kerim'den istifade ederek geçirmek

* Peygamber Efendimiz (s.a.v)'e salavatlar getirmek.

* Vakit namazlarına ek olarak, kaza ve nafile namazları da kılmak. Aşağı'da vereceğimiz Berat Kandili'ne özel namazları kılmak.

* Kainatın güzelliği ve Allah'ın yarattıkları ile ilgili Tefekkür'de bulunmak.

*Günahlarımız ile ilgili bolca tövbe etmek.

* Mü'min kardeşlerimiz ile helalleşmek, dargın olanlar ile barışmak ve onların gönlünü almak.

* Kendimiz ile ilgili, ailemiz ve sevdiğimiz insanlar ile ilgili dua etmek.

* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

* O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

* Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmek.

* Kandil gecesinde Camii'lerde veya dini sohbetlerde Cemaat ile namaz kılmak.

Berat Kandili'nde Oruç Tutulur mu?

Berat Kandili'nde oruç tutulup, tutulmayacağı mevzusunu tek bir hadis ile cevaplayalım;

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur.” (İbn Mâce)

Berat Kandili'nde okunacak Dualar Nelerdir?

Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir:

    "Allah'ım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin."

Berat Duası

Bazı mâna büyüklerinin de şöyle bir duası vardır:

    "Allah'ım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, 'Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır."

“Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle”

Berat Kandili'nde Hangi İbadetler Yapılabilir?

BERAT KANDİLİ 100 REKATLIK NAMAZI
İslam alimlerine göre Berat Gecesi'nde kaza namazı borcu varsa iki rekât kaza namazı kılmanın sevabı, ömür boyu kılınacak nâfile namazların sevabından fazladır.

Eğer farz namaz borcu yoksa, isteyen nâfile namaz kılabilir. Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz yüz rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır.

BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?
Berat Kandili Gecesinde kılınan 100 rekatlık namaz var. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;

"Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"

NAMAZIN KILINIŞI
- 2 rekatta bir selam vererek kılınır.
- Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunur.
- İlk rekatlarda Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur.
- Fatiha’da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez.
- Namazın tamamını peşpeşe kılmak gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.
- Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.

BERAT NAMAZINDAN SONRA NE YAPILIR?
Allâhü Teâlâ'nın "Hû" ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11'dir. Resûlullâh Efendimiz'in isimlerinden "Tâhâ"nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için aşağıdaki 11 şey 14 kere okunur.

Bunlar;

1.İstiğfar:

2.Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

3.Fatiha-i Şerife

4.Ayet'ül-Kürsî

5.Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn … dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf'te 7 zahiri, 7 batini "Mübîn" vardır. Böylece o da 14 olur.)

7.İhlas-ı Şerif

8.Felak Sûresi

9.Nâs Sûresi

10. "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm." duası 14 kere.

11.Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

 

Risalehaber.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
18 Yorum