2016 Aşure Günü ayın kaçında? Aşure Günü neler yapılmalı?

2016 Aşure Günü ayın kaçında? Aşure Günü neler yapılmalı?

Muharrem Ayı içinde olduğumuz şu günlerde Aşure Günü'ne ne kadar kaldığı ve Aşure gününün ayın kaçında olduğu merak konusu. Hicri Yılbaşını sevinçle karşılayan halkımız, bu ay içinde yer alan Aşure Günü tarihini merak ediyor.

Müslümanlar için en önemli günlerden biri olan ve bizlere başta paylaşma duygusu olmak üzere pek çok fazileti hatırlatan Aşure Günü yaklaşıyor. Aşure Günü tarihi ise merak konusu.

Aşure Günü bu sene 11 Ekim 2016 Salı Günü'ne denk geliyor. Aşure Günü'nden bir gün önce ve bir gün sonra oruç tutmanın faziletleri ise çokçadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de Aşure Günü öncesi ve sonrası oruç tutmanın öneminden bahsetmiştir.

Aşure Günü ise oruç tutulmayabilir. Fakat öncesinde veya sonrasında oruç tutamayacaksanız Aşure Günü Oruç tutmamanız gerekmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) yahudilere benzememek için biz Müslümanlara bunu özellikle söylemiştir.

İnancımıza göre Hz. Nuh dönemindeki tufan koptuktan on gün sonra gemide bulunan malzemeler ile bu Aşure Tatlısı yapılmıştır. Bu Hicri Takvim'de Muharrem Ayı'nın onuncu gününe denk gelir.

Aşure Gününün dini olarak diğer önemli olayları ise; Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Bu olaylar saygın hadis Kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir.

Aşure Günü Neler Yapılmalı?

1. Aşure günü öncesi ve sonrası oruç tutacaksanız Aşure günü oruç tutmak sünnettir.
2. Akraba Ziyareti yapılmalı.
3. İlim öğrenmeli. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, [mesela İslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] oku­malıdır. Ayrıca Kur'an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir'a)
4. Yine bu gün sadaka vermek sünnettir.
5. Çokça selam vermek bu gün yapılacak faziletli işlerden biridir. Müslüman kardeşlerine selam vermek bu gün içerisinde ehemmiyetlidir.
6. Çoluk çocuğun yüzünü güldürmek aşure günü içinde yapılacak güzel davranışlardandır.
7.Gusül abdesti mutlaka alınmalı. Gusülünüz varsa da gusül abdesti ile gezmek gerekli.
8. Dua okunmalı
9. Namazlar aksamadan kılınmalı.

 

Risalehaber.com
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.