2015'in ilk uygulamasında hekim hüsranı!

2015'in ilk uygulamasında hekim hüsranı!

2015'in ilk hayata geçirilmesi planlanan uygulaması "Cumartesi Nöbetleri"nde hekim tepkisi yüzünden istenilen sonuca ulaşılamadı.

77 milyon vatandaşı ilgilendiren uygulama dün sessiz sedasız başladı. Acil servislerde hafta sonları yaşanan yoğunluğu azaltmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Cumartesi Nöbetleri" kapsamında binlerce aile hekimi kendisine belirtilen zaman dilimleri içerisinde nöbette kalması gerekirken istenilen olmadı. Türkiye genelinde "Cumartesi Nöbetleri"ne katılım neredeyse yok denecek kadar az seviyede oldu.

İLK NÖBETLER TUTULDU

Torba Yasa ile birlikte gündeme gelen Aile hekimlerine Cumartesi nöbetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile birlikte 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren hayata geçirildi. Bakanlık tarafından daha önceden pilot merkezlerde uygulanan sistem çerçevesinde Türkiye genelinde yeni yılın ilk Cumartesi nöbetleri dün tutulmaya başlandı.

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KOORDİNE EDİYOR

Düzenleme kapsamında iş ve işlemlerin takibi ve koordinasyonundan sorumlu olan Halk Sağlığı Müdürlüğü yoğunluk ve halkın ulaşılabilirliği gibi bir takım kriterleri göz önünde bulundurarak bölgeler bazında Cumartesi günü açık kalacak merkezleri ve nöbete kalacak hekim ve sağlık elemanlarını belirledi.

8 SAATLİK NÖBETE HEKİM TEPKİSİ

Yaklaşık 21 bin aile hekimini doğrudan ilgilendiren ve mesai saatleri dışında aylık 8 saat olarak uygun görülen nöbetler kapsamında Aile Sağlık Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri 08:00-16:00 ve 09:00-17:00 arasında vatandaşa hizmet vermeye başlaması bekleniyordu.

Ancak uygulamanın ilk gündeme geldiği günden beri "Cumartesi Nöbetleri"ne karşı çıkan hekimlerin Aile Sağlığı Merkezleri'ne gitmemesi üzerine katılım yüzde 15 civarında kaldı. Katılıma en az ilgi ise İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara gibi büyük illerde gerçekleşti.

BAKANLIK YETKİLİLERİ: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Haber7'nin Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görşmede; Sistemin yurt genelinde istenildiği şekilde uygulanamadığı belirtildi. Konuyla ilgili gerekli çalışmaların ve temasların sürdüğünü de aktaran yetkililer önümüzdeki haftalarda "Cumartesi Nöbetleri"nin tam anlamı ile uygulanacağını ve vatandaşın da bu hizmetten yararlanacağını aktardı.

ASM, TSM VE HASTANELERDE İLAN EDİLECEK

Önümüzedeki haftalarda tam anlamı ile faaliyete geçirilmesi beklenen sistem çerçevesinde tutulacak ''Cumartesi Nöbetleri'' bölgesel olarak değişmeli her hafta bir merkezde tutulacak. Nöbet merkezlerinin listeleri ise Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve hastaneler ilan edilecek. Söz konusu merkezlere ulaşamayanlar için listeler ilgili kurum ve kuruluşların internet sayfalarında da yayınlanacak. Hekimlerle ilgili nöbet listeleri ise her ayın 20'sine kadar bağlı müdürlüklerin internet sitelerinde ilan edilecek.

HEKİMLER HASTANELER VE 112 MERKEZLERİNE DE KAYDIRILABİLECEK

Sağlık Bakanlığı hafta sonu acillerde yaşanan yoğunluğu azaltmak üzere hayata geçirdiği çalışma dahilinde nöbet mesaisini hastane ve 112 merkezlerine de yönlendirebilecek. Aile hekimleri bölgelerinde yer alan hastaneler ve 112 merkezlerindeki hekim sayısı ve hasta yoğunluğu ile doğru orantıda gerek görülmesi halinde aylık 8 saatlik mesailerini burada görev alarak yerine getirecekler.

NÖBETLER DÖNER SERMAYEDEN

Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri'nde hekim başına aylık 8 saat olarak planlanan nöbet ücretleri Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün döner sermayesinden maaşlara ilave olarak her ay yatırılacak.

5 YIL İÇİNDE 24 SAATE ÇIKACAK

Çalışma ile hastanelerin yükünü hafifleterek daha hızlı sağlık hizmeti vermeyi amaçlayan Sağlık Bakanlığı, fiziki altyapı ile mevcut hekim sayısını 5 yıl içinde 40 bin seviyelerine çıkartmayı hedeflerken, mevcut nöbet sisteminde saatleri de 24 saate çıkarmayı ve pazar gününü de uygulamaya dahil etmeyi amaçlıyor.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.