2014’ün enerjisi Türkiye’yi ısıttı

2014’ün enerjisi Türkiye’yi ısıttı

2014 yılı enerji gündemine Türkiye'de, Kuzey Irak petrolünün sevkıyatı; dünyada ise enerji arz güvenliği çalışmaları ve düşen petrol fiyatları damgasını vurdu.

AB’nin Rusya’ya karşı enerji bağımsızlığı kazanma çabaları, TANAP ve Türk Akımı gibi projelerin önemini arttırdı. Yaşanan bu gelişmeler Türkiye'yi enerji merkezi hedefine yaklaştırdı.
 
Enerji sektörü, 2014’te hem Türkiye hem de dünyada oldukça hareketli gelişmelere sahne oldu. Ülkede Soma ve Ermenek'teki maden faciaları ve Kuzey Irak petrolün sevkıyatı, dünyada da özellikle Rusya’nın “gaz tekelinin” kırılmasına yönelik enerji arz güvenliği çabaları ve düşen petrol fiyatları gündemin ana maddelerini oluşturdu. Önemli gündem maddelerinden biri Bağdat hükümetinin muhalefeti nedeniyle, Irak’ın kuzeyinden çıkarılarak Ceyhan’a iletilen petrolün uluslararası piyasaya sevkıyatı oldu. İlk tankerin sevkıyatına mayısta başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kasım sonu itibarıyla 35 tankerle 28 milyon varil petrol sevkıyatı yapıldığını bildirdi. 

PETROLÜN DÜŞMESİ VATANDAŞA YARADI

Dünya enerji gündemini 2014’te en çok meşgul eden olay ise, haziranda 115 dolar olan brent türü ham petrolün fiyatının hızlı düşüş eğilimi göstermesi oldu. Aralık ayında OPEC’in üretimi kısmama kararının ardından 59 doların altına inen petrol fiyatı, son 5 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Taner Yıldız, 22 Aralık’taki açıklamasında, petrol fiyatlarındaki düşüşün vatandaşa bire bir yansıdığını belirterek, “55 litre deposu olan birisi benzinde neredeyse 50 lira, dizelde ve mazotta da 40 lira civarında daha az para ödeyerek deposunu dolduruyor. Bunun toplam tutarı 6 milyar dolar” dedi.

TANAP VE ŞAHDENİZ PAYLARIMIZ ARTTI

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile ilgili önemli imzalar yıl içinde atıldı. Mart ayında ilgili kamulaştırılma kararları imzaya açılırken, mayıs ayında Türkiye’nin, Şahdeniz doğalgaz üretim sahasındaki ortaklık payı % 19’a ve TANAP’taki payı da % 30’a çıkarıldı. Projenin başlangıcını oluşturan Güney Kafkaslar Gaz Koridoru’nun temeli 20 Eylül’de Bakü’de atıldı.
Ayrıca, Onuncu Kalkınma Planı’nda, Birincil enerji üretiminde % 27'lik yerli kaynak payının 2018 sonunda % 35’e yükseltilmesi hedeflendi.

'Türk Akımı' ile AB'ye gaz

Batı'nın uyguladığı yaptırımlar karşısında, Rusya’nın yüzünü doğuya dönerek, 21 Mayıs’ta Çin ile 30 yıllık, 400 milyar dolar değerinde doğal gaz anlaşması imzalaması, yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri oldu. Rusya’nın alternatif arz yolları arayışından Türkiye’ye de yansıdı ve Rusya Devlet Başkanı Vlamidir Putin, 1 Aralık’ta Türkiye ziyaretinde Güney Akım projesinin sona erdiğini, bunun yerine Türkiye topraklarında 63 milyar metreküp kapasiteli yeni boru hattı inşa edileceğini duyurdu. Türkiye’nin AB’den sonra Rusya’nın enerji politikası nezdinde de artan önemi, “Türk Akımı” adı verilen boru hattıyla birlikte yıl sonuna dek uluslararası arenada tartışılan konuların başında gelmeye devam etti. Ayrıca Rusya, yeni yıl itibarıyla doğalgaz fiyatlarında Türkiye’ye yüzde 6 indirim sağlarken, Enerji Bakanı Taner Yıldız, indirim oranını artırmak için Gazprom ile müzakerede olduklarını, yıl sonunda anlaşmaya varılacağını bildirdi.

NÜKLEERDE 3. SANTRAL

Türkiye’nin Rus, Fransız ve Japon ortaklığıyla nükleer enerjiden elektrik üretimi için attığı adımlar da yıl içinde hızlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mersin Akkuyu ve Sinop’ta yapılacak iki nükleer santralin ardından, yapımı planlanan üçüncü nükleer santral de açıkladı.   Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ise, 1 Aralık’ta onaylandı.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.