2014 son 25 yılın en sıcağı oldu

2014 son 25 yılın en sıcağı oldu

58 ülkeden 413 bilim adamının işbirliği ile hazırlanan İklim Değişikliği Raporuna göre 2014, son 25 yılın en sıcak yılı olarak kayda geçti

İklim ve çevre konusunda çok ciddi değişikliklerin yaşandığı 2014, son yılların en sıcak yılı olarak istatistiklere yansıdı.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından 58 ülkeden 413 bilim adamının işbirliği ile hazırlanan İklim Değişikliği Raporuna göre 2014'ün oldukça sıcak geçmesindeki en büyük etki sera gazlarına ait.

Bu yıl 25’incisi yayınlanan rapor atmosfer ve okyanustaki değişimleri konu alırken hava su ve toprak yapısında meydana gelen değişiklikler ayrıntılı bir şekilde incelendi.
Rapora göre 2014 yılı, kurumun istatistikleri tutmaya başladığı 25 yıl boyunca gözlemlenen en sıcak yıl olarak kayda geçti. Bu yılda Meksika, Kuzey Amerika ve birçok Avrupa ülkesi tarihinin en yüksek sıcaklıklarını yaşarken Arjantin, Uruguay ve Afrika'nın bazı bölgeleri de bu duruma yakın bir seyir gösterdi.

Karbon gazlarının salınımının artması ile birlikte 2015'te daha yüksek değerler kaydedilebileceği de raporda ifade edilen bilgiler arasında yer alıyor.

Rapora göre dünya genelinde deniz seviyesi de yine rekor seviyeye ulaştı. 1993'te atmosfere gönderilen uydular tarafından yapılan ölçümlerden bu yana ölçülen en yüksek değere ulaştı. İlk ölçümden 67 milimetre fazla olduğu görülen deniz seviyesinin artmasının en büyük nedeni sera gazlarının artmasıyla oluşan sıcaklığın deniz suyunda genleşmeye sebep olması.

Rapora göre buzullar hızla erimeye devam ederken hava kirliliği de artmaya devam ediyor. Atmosferde bulunan sera gazları 15 yıl öncesine göre yüzde 36 artış gösterdi.

2014 yılının seyri bu şekilde gerçekleşirken atmosferde bulunan sera gazları artmaya devam ediyor. Alınan tedbirleri yetersiz bulan uzmanlar 2015 kayıtlarının geçtiğimiz yıla oranla daha tehlikeli olduğunu ifade ediyor.

Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.