2014 bal rekoltesinde düşük rekolte beklentisi

2014 bal rekoltesinde düşük rekolte beklentisi

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "2014 bal rekoltesini yaklaşık 60 bin ton olarak bekliyoruz" dedi.

Aydın, Bal Evi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl olumsuz hava şartlarının bal üretimini ciddi şekilde etkilediğini belirtti.
 
Mayıs ayında yaylalara giden gezginci arı üreticilerinin 25 Temmuz'dan itibaren bal hasadına başladığını ifade eden Aydın, "Hasadın başlamasıyla birlikte aradan geçen 10 günlük süre içerisinde bal rekoltesinde ciddi düşüş gözlemledik. Geçen sezon TÜİK rakamlarına göre yaklaşık 94 bin ton bal rekoltesi gerçekleşmişti ancak özellikle yaşanan zirai don nedeniyle 2014 bal rekoltesini yaklaşık 60 bin ton olarak bekliyoruz. Bu da 2014 yılı bal rekoltesinin en az 35 bin ton daha az olacağı anlamına geliyor" diye konuştu.
 
Aydın, bal hasadının bölgelerde halen devam ettiğini ancak az da olsa çam balından ümitli olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
 
"Şu anda Yozgat, Çorum, Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane bölgelerimizde bal hasadına başlamış durumda. Önümüzdeki günlerde ise Sivas, Erzurum ve Ağrı bölgelerimizde bal hasadına başlanılacak ancak bizzat bal hasadının başladığı bölgelerin tamamını gezerek görme fırsatım oldu. Buralardaki tablo arıcılarımız adına çok kötü. Daha önce bal rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 30-40 oranında düşük olacağını tahmin etmiştik ancak hasat gerçekleştikçe bu rakamın daha da arttığını fark ettik. Maalesef 2014 bal hasadının yüzde 50 oranında düşüş yaşanacağını bekliyoruz. Özellikle çiçek balında eksiklik var. Bu da balın toptan fiyatına en az 2 lira, raf fiyatına ise en az 4 lira yansır."
 
Aydın, bal hasadının az olmasından tüketicilerin yanı sıra üreticilerin de doğrudan olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.