20 yılda 6,5 milyon birim dönüşecek

20 yılda 6,5 milyon birim dönüşecek

Çevre ve Şehircilik Başkanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, 20 yılda 6,5 milyon birimin dönüşümünü tamamlamak istediklerini söyledi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2023 vizyonunu ortaya koymak ve sektörün sorunlarını tespit edip uygulanabilirliğini geliştirerek, katma değerini artırmak adına, Kemer ilçesinde "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Stratejik Eylem Planı Çalıştayı" düzenledi.

Çevre ve Şehircilik Başkanlığı Müsteşar Yardımcısı Demirtaş, inşaat sektörünün istihdam gücü en yüksek sektörlerin başında geldiğini belirterek, yıllar itibarıyla toplam istihdam üzerindeki payının yüzde 5 ila yüzde 10 arasında değişim gösterdiğini dile getirdi.

Demirtaş, inşaat sektörünün istihdam üzerindeki etkisinin inşaat faaliyetleri ile sınırlı olmadığını vurgulayarak, inşaat faaliyetleri öncesinden başlayan ve inşaat faaliyeti sonrasında da süren tarım, sanayi ve hizmet ana sektörleri ile alt sektörlerinde de etkiler ortaya çıkardığını ifade etti.

Afete hazırlıklı bir Türkiye hedeflediklerini anlatan Demirtaş, kentsel dönüşüm ile afete karşı dirençli bir yapılaşmanın sağlanmasının yanında daha bir çok hedefin de gerçekleştirildiğini belirtti.

Demirtaş, "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" ile can ve mal emniyeti bakımından riskli yapıların ortadan kaldırılacağını ve halkın daha güvenli ve sağlıklı yapılarda yaşamasının temin edileceğini aktararak, şöyle konuştu:

"Kentsel Dönüşüm hamlesi, ülke genelinde yıpranmış kent alanlarını temel planlama ilkeleri doğrultusunda kapsamlı şekilde yeniden ele alarak, yaşanabilir hale dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çevresel, sosyal, ekonomik ve fiziksel açıdan yıpranmış alanların tekrar şehre, şehirden de ülkemize kazandırılması planlanmaktadır. 20 yılda 6,5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamak istiyoruz. Türkiye'de buna ihtiyaç var. Tabii ki 6,5 milyon konutu bakanlık olarak yapılması ya da devlet olarak yapılması mümkün değil. Dolayısıyla bir takım imkanlar sağlayarak, kredide faiz desteği, kira desteği, harçlardan ve vergilerden muafiyet desteği olmak üzere vatandaşın kendi rızasıyla ve kendi menfaatiyle bu dönüşümün sağlanmasıyla ilgili şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda, 2015 yılında 200 bin bağımsız birimi dönüştürmüş olacağız."

- İTO Başkanı Çağlar

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar da bir potansiyeli açığa çıkarmanın en güzel yolunun iyi bir planlama ve çok iyi bir şekilde ortaya koyulmuş stratejiden geçtiğini belirterek, stratejinin başarının yol haritası olduğunu söyledi.

Bu nedenle geçen yıl yönetim kurulu olarak lokomotif sektörlerle ilgili olarak tek tek stratejik bir vizyon oluşturulması kararı aldıklarını hatırlatan Çağlar, ilk aşamada tekstil ve inşaat sektörlerinde çalışmaları başlattıklarını belirtti.

Çağlar, sektörde sektörde neyi yapmak, nerelerde nasıl bir hareket tarzı oluşturmak lazım bunları birlikte tespit etmeye çalışacaklarını dile getirerek, yapılacak istişareler de ortak bir akıl etrafında buluşacaklarına inandığını ifade etti.

İTO'nun 375 binden fazla üyesiyle Türkiye ekonomisinin gücüne güç katmak için nerede bir potansiyel varsa oraya gittiğini vurgulayan Çağlar, "2015 yılında yepyeni bir vizyonla hareket ediyoruz. Bu, küresel vizyon yaklaşımıyla birlikte, "Paranın Başkenti İstanbul" dedik. Bu noktada yurt dışından yatırımcıyı İstanbul'a ve Türkiye'ye çekmek için ortaya koyduğumuz 7 projeyle kolları sıvadık. Önümüzdeki haftalarda onun lansmanını da yapacağız" diye konuştu.

- "Ülkemizin ürünlerine güveniyoruz"

Çağlar, mart ayında yapılacak dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM'de İstanbul'u öne çıkartmak istediklerini aktararak, fuar alanında kurulacak İstanbul çadırında sergilenmek üzere İstanbul'un birebir maketini yaptıklarını aktardı.

- Ya yeni bir yol bulmak ya yeni bir yol açmak

Ülkeler kıyasıya rekabet halindeyken, ihracatta küresel yarış alabildiğine hızlanmışken, riskler ve fırsatlar birbirini kovalarken kendilerine durmanın yakışmayacağını vurgulayan Çağlar, şöyle devam etti:

"Romalılara karşı savaşmış büyük bir komutan Hannibal'ın dediği gibi 'Ya yeni bir yol bulmak lazım ya yeni bir yol açmak.' İşte aynen böyle. Ülkemizin ürünlerine, kalitesine güveniyoruz. Eğer ki bizi yeni pazarlara ulaştıracak yol bulamazsak, gerektiğinde yeni yollar da açıyoruz. Kafa kafaya verdikçe, ortak akıl etrafında buluştukça başaramayacağımız bir şey yok. Yeter ki hedeflerimiz, sisler arkasında değil, net bir şekilde önümüzde dursun."

İki gün sürecek çalıştaya sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri ile kamu kurumlarının yöneticileri ve akademisyenler katılıyor.

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.