20 bin yabancı savaşçının kimliği belirsiz

20 bin yabancı savaşçının kimliği belirsiz

Sayıları 25 bin olduğu tahmin edilen DAİŞ saflarındaki yabancı savaşçıdan sadece 5 bin 800'ünün kimlikleri belirlendi.

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (İnterpol) Genel Sekreteri Jürgen Stock, toplamda sayıları 25 bin olduğu tahmin edilen yabancı savaşçıdan sadece 5 bin 800'ünün kimliklerinin tespit edilebildiğini söyledi.

İnterpol'un İspanya'nın Sevilla kentinde düzenlediği seminere katılan Stock, terörizmle mücadele konusunda ülkelere, "yeni terör saldırılarını önlemek için bilgi akışı ve işbirliğini kuvvetlendirmesi" çağrısı yaptı.

"DAİŞ'e karşı birlik mesajı vermeliyiz" diyen İnterpol'un tepe ismi, "Polisin verdiği mücadelede bilgi akışı kilit bir öneme sahip. Hepimiz biliyoruz ki bu küresel bir tehdit ve birlikte çalışmaya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı. Paris'teki terör saldırılarına atfen, "DAİŞ, savaşını evlerimize ve başkentlerimize kadar taşıyan çok açık bir işaret gönderdi" diyen Stock, "Bu örgütün bizde kayıtlı olan, 50'den fazla ülkeden gelen 5 bin 800 kadar yabancı teröristi var. Ama bazıları yabancı terörist sayısını 25 binden fazla olarak gösteriyor. Yani bizim rakamlarımızla arasında çok büyük bir fark var. Bunların çoğu Suriye, Irak ve Afganistan'da bulunuyor" açıklamasını yaptı.

Öte yandan İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz da terörizme karşı ülkesinde son 10 yılda yapılan operasyonlarda 650 kişinin tutuklandığını, sadece 2015'te düzenlenen 36 operasyonda 90 kişinin yakalandığını söyledi. Diaz, "İspanya, terör saldırısı riskine karşı 5 üzerinden 4. derecede alarmda. Güvenlik koşulları tam ama sıfır risk var demek mümkün değil. Ayrıca İspanyol güvenlik güçleri mevcut durumda 139 cihat yanlısı (yabancı savaşçının) kimliklerini tespit etmiş durumda ve bunlardan 25'inin Suriye veya Irak'a geri dönmüş oldukları tahmin ediliyor" dedi.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu 39 ülkeden 120 polisin katıldığı Sevilla'daki İnterpol seminerine Paris'teki saldırı nedeniyle Fransa'dan katılım olmadığı ayrıca Sudan ve Irak'tan da katılması gereken yetkililerin gelmediği bildirildi.

- İsveç, tehdit seviyesini yükseltti

Öte yandan İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO), ülkede ilk kez terör tehdidini 4'üncü seviyeye çıkardı. İsveç polisi ayrıca Irak'tan İsveç'e terör saldırısı için geldiğini iddia ettiği DAİŞ militanı Mutar Muthanna Majid'in (25) her yerde arandığını açıkladı.

SEPO Genel Direktörü Anders Thornberg, söz konusu teröristin, Irak'tan Almanya, oradan da kaçak yollarla İsveç'e geldiğini belirtti. SEPO tarafından fotoğrafı yayımlanan DAİŞ militanı Mutar Muthanna Majid'in, Paris'te olduğu gibi ses getirecek bir saldırı için hazırlık yaptığı ileri sürüldü.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.