'2 milyar hektar arazinin rehabilite edilmesi hedefleniyor'

'2 milyar hektar arazinin rehabilite edilmesi hedefleniyor'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akca, ülkelere verilecek çalışmalar doğrultusunda 2 milyar hektar arazinin rehabilite edilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, "Ülkelere verilecek hedefler doğrultusunda 2 milyar hektar arazinin rehabilite edilmesi, yeniden tabiata kazandırılması suretiyle artık arazi bozulmasının dengelenmesi hedefleniyor" dedi.

Müsteşar Akca ile BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut, BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı etkinlikleri kapsamında ATO Congresium'da açılan yörük çadırını ziyaret etti. 

Yöresel kıyafetler giyen Barbut'a, yer sofrasında gözleme ikram edildi. Çadırdaki kadınlarla bir süre sohbet eden Akca ve Barbut, daha sonra fotoğraf çektirdi.

Akca, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, konferansın ilk kez Türkiye'de düzenlenmesinin dünyada da ilgi uyandırdığını ve katılımı güçlendirdiğini söyledi. 

Açılış töreninin çok güzel olduğunu dile getiren Akca, konuşmacıların "çölleşmenin, gıda ve su güvenliği ile arazi bozulumu açısından insanlığın geleceğini nasıl tehdit ettiği ve önemi" üzerinde durduğunu kaydetti. 

Akca, çölleşmeyle mücadelenin artık farklı bir kulvarda sürdürülmesi gerektiğine işaret edilen konferansta, dünya ülkelerinin 7 bölgeye ayrıldığını ve her bölgenin temsilcisinin bu konuda konuşma yaptığını bildirdi.

Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nde şu ana kadar hedef ve ilkelere dair verilmiş yükümlülüklerin bulunmadığını anlatan Akca, "2 yıl sonra yapılacak taraflar toplantısı veya ondan sonraki toplantıda ülkelere hedefler, görevler verilecek ve bunu bağlayıcı kararlar alınacak" diye konuştu.  

Dünyada 2 milyar hektar arazinin çeşitli nedenlerle bozulduğunu ve verimsizleştiğini belirten Akca, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkelere verilecek hedefler doğrultusunda 2 milyar hektar arazinin rehabilite edilmesi, yeniden tabiata kazandırılması suretiyle artık arazi bozulmasının dengelenmesi hedefleniyor. Şu anda BM Sekretaryasının en çok üzerinde odaklandığı konu bu. Taraflar Konferansı gündemine 'arazi bozulması' kavramı, ilk kez Ankara toplantısıyla giriyor. Şimdiye kadar hep 'çölleşme' kavramıydı ancak arazi bozulması, çölleşmeden daha geniş bir kavram."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.