2-5 yaş arasında sünnet önerilmiyor

2-5 yaş arasında sünnet önerilmiyor

2-5 yaş arasında sünnet önerilmiyor

Ersan Temizel'in haberi:

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil, 2–5 yaş arasındaki dönemde sünneti önermediklerini belirterek, “Bu dönem çocukların cinsel kimliklerini, cinsel organlarını tanıma dönemi olduğundan, bu yaş aralığında yapılan sünnetler çocuklarda olumsuz yönde psikolojik etkilere sebep olabiliyor.” dedi.

Okulların kapanmasıyla birlikte aileler çocuklarını sünnet ettirme telaşı içine girdiler. Bu süreçte ebeveynler sünneti hangi yaşta, hangi koşullarda, nasıl yaptıralım gibi merak ettikleri soruların cevaplarını arıyorlar. Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil, sünnet ile ilgili merak edilenler hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: ”Sünnet, çocuğu fiziksel ve ruhsal olarak etkileyen önemli bir operasyondur. Bu operasyonu tatlı bir hatıraya dönüştürmek için sağlıklı koşullarda yaptırmak gerekir.” diye konuştu.

“2–5 yaş arasındaki dönem sünneti önermediğimiz yaş grubunu kapsıyor” diyen Dr. Harun Reşit Ayangil, şu bilgileri verdi: "Bu dönem çocukların cinsel kimliklerini, cinsel organlarını tanıma dönemi olduğundan, bu yaş aralığında yapılan sünnetler çocuklarda olumsuz yönde psikolojik etkilere sebep olabiliyor. Tıbbi zorunluluk olmadığı sürece, bu dönemde sünnet yapılmasını tavsiye etmiyoruz. İleri yaşlarda, yani 5 yaşından sonra yapılan sünnetlerde hem iyileşme süreci daha uzun oluyor, hem de çocuk daha çok korku ve endişe hissediyor. Erkek çocuklarda sünnet ya erken dönemlerde yapılmalı ya da 5 yaşından sonraya bırakılmalıdır, ama bu dönem daha da uzamamalıdır."

"AİLELER EVDE SÜNNET YAPTIRMAKTAN VAZGEÇMELİ"

Dr. Harun Reşit Ayangil, evlerde de sünnet yapıldığı gerçeğini göz önünde bulundurursak, ailelerin bu tür uygulamalardan vazgeçmesi tavsiyesinde bulundu. Ayangil, şu uyarıları yaptı: “Uygun olmayan şartlarda yapılan sünnetlerde hem enfeksiyon sorunları oluşmakta hem de çocuğun yanında toplanan kişiler, çocuğun zaten var olan endişesini katlayarak artırmaktadırlar. Hastane ortamında steril şartlarda yapılan sünnet operasyonunda, enfeksiyon riski ortadan kalkmakta ve modern anestezinin imkanlarından yararlanarak sünnet işlemi gerçekleşmektedir.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.