17 Ağustos depreminin senaryosu Hollywood'da ödül aldı

17 Ağustos depreminin senaryosu Hollywood'da ödül aldı

27 yaşındaki genç senarist Fırat Temir, Hollywood'un en önemli senaryo yarışmalarından Truby Awrds'ın "En İyi Drama Dizisi Senaryo" dalında birincilik ödülü aldı. "Elimde Değil" adlı senaryo 17 Ağustos 1999 depremini yaşamış bir gencin hikayesini ...

Fırat Temir, "Elimde Değil" senaryosu birincilik ödülünü 12 Aralık’ta Los Angeles‘ta düzenlenecek törende alacak.

Senaryo yakında Gölcük ve İstanbul’da çekilecek. Çekimlerden elde edilecek gelirin çok önemli kısmı Gölcük'te depremzedeler için atölye çalışmaları için kullanılacak.

"Benim için Üzülme", "Hayat Ağacı" dizilerinde canlandırdığı karakterlerle beğeni kazanan Fırat Temir, Hollywood'un en önemli senaryo yarışmalarından Truby  Awards'da "En İyi Drama Dizisi Senaryosu" dalında birinci oldu.

Yarışmada Temir'e birinciliği 17 Ağustos'u yaşamış depremzede bir gencin hikayesini anlatan "Elimde Değil (Quake)" getirdi.

Birincilik haberinin telefonla kendisine bildirildiğini söyleyen genç oyuncu, jürinin senaryo metninin yanı sıra amacından da etkilendiğini söyledi.

Projeden elde edeceği gelirin önemli bir kısmını, yaşadıkları travmanın yıkıcı etkilerinden kurtulabilmeleri için depremzedelerin terapisinde ve sosyal hayatlarına etki edecek çalışmalar kapsayan atölye etkinliklerinde kullanmayı amaçlayan Temir, "İnsanların hayatlarına dokunmak istiyorum, anlatılmamış hikayelerini anlatmak, onları mutlu etmek istiyorum. Atölye çalışmalarının amacı bu. Proje buna yönelik olacaktır" dedi.

Temir, ödülünü 12 Aralık'ta Los Angeles'ta düzenlenecek törende alacak.

"Elimde Değil bir Türkiye hikayesidir"

"Hayat  Ağacı" ve "Benim için Üzülme" dizilerinden sonra birçok yapımcı firmadan teklif aldığını kaydeden  Temir, projesine odaklanabilmek için bu teklifleri geri çevirdiğini belirtti.

"Hayat Ağacı" dizisindeki rolüne hazırlanmak için Gölcük'te 2 ay kadar depremzedelerle iç içe yaşayan Temir, şunları söyledi:

"İnsanların 17 Ağustos 1999 depreminin izlerini üzerlerinden hala atamadıklarını gördüm, tespit ettim. Bu beni derinden sarstı. Dizi çekimlerim bittikten sonra yaptığım röportajları, aldığım notları, gözlemlerimi titizlikle derledim ve oradaki insanların hikayesini anlatan bir senaryo yazmaya karar verdim.

2 yıl boyunca başka hiçbir şeyle ilgilenmedim. Gelen dizi ve sinema filmi tekliflerini geri çevirdim. İyi bir senaryo olması için gece gündüz çalıştım. Çalışırken de 'Bu senaryo uluslararası alanda ses getirmeli' düşüncesi vardı.

Yalnızca masa başı kurgusundan ibaret olmayan, yaşanmışlıklara dayanan, duygusunu, gücünü bundan alan bir senaryo çalışmasıydı. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen insanlar deprem travmasından kurtulmuş değillerdi. 17 Ağustos 1999 depremi 16 milyon insanı doğrudan etkilemişti. Böyle bir gerçek varken başka işlere odaklanamazdım. 'Elimde Değil' senaryosu insanımın hikayesi idi. Sorumluluk  almam gerekiyordu, bunu yaptım."

Depremden sonra hayatlar

Daha önce depreme ve depremzedeye dizi projelerinde genellikle yan hikayeler olarak yer verildiğini anlatan Temir, şöyle devam etti:

"İnsanların depremden sonraki hayatlarını hikayenin temeline alan, pusulası olarak belirleyen bir proje yapılmadı. Hedefim bunu gerçekleştirmek.

Bir kırılma yaşandı depremde maddi ve manevi yönde. Bir umutsuzluk çökmüştü insanların üzerine. Bu durumu araştırdığınız zaman görürsünüz. Elimde değil sıradan bir senaryo değil, umudunu kaybeden insanlara umut olacaktır.

Dünyanın önde gelen psikiyatristleriyle ABD'de konuştum. Unutamayacağım bir şey söylediler: 'Travma sonrası stres bozukluğu dünyada en sık karşılaşılan psikiyatrik tablolardan biri. Depremzedeler, bu hastalığı hapishane hücrelerinde işkence gören mahkumlar kadar ağır ve şiddetli şekilde yaşıyor."

Elimde Değil dizisinin çekimleri Gölcük ve İstanbul'da gerçekleştirilecek. Dizide genç bir depremzedeyi canlandıracak oyuncu Fırat Temir, 'Rüzgar' karakteriyle izleyicilerin karşısında olacak.

Fırat Temir kimdir?

8 Ağustos 1989 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimi Özel Çamlıca Bilfen Lisesi'inde tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için sporcu bursuyla Kanada'ya gitti. Thompson Rivers Üniversitesi'nde Tiyatro bölümünde okudu. Vancouver ve Kamloops şehirlerinde birçok tiyatro oyununda görev aldı.

Türkiye'ye döndükten sonra Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde okumaya başlayan Temir, bir yandan Yeşim Ceren Bozoğlu ile aktörlük eğitimine devam etti.

2013 yılında Show TV'de yayınlanan Benim İçin Üzülme dizisindeki Yılmaz karakteriyle ilk kamera önü deneyimini yaşadı. 2014 yılında TRT'de yayınlanan Hayat Ağacı dizisinde Fırat karakteriyle karşımıza çıktı.

2015 yılında üzerinde çalışmaya başladığı, kendi imzasını taşıyan projesi Elimde Değil ile kariyerinde zirveyi hedefleyen genç isim, oyunculuk ve senaryo yazımı üzerine sayısız eğitim ve çalışma içinde yer aldı.

 

CNN Türk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.