16 milyon kutu ilacı evlerde saklıyoruz

16 milyon kutu ilacı evlerde saklıyoruz

SGK Başkanı İlhan, 16 milyon kutu ilacın "olası bir hastalığa karşı hazır bulundurma" ya da "hastalıktan korunma amaçlı alındığını açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, ilaçların satın alma nedenleri incelendiğinde hanelerde bulunan yaklaşık 104 milyon kutu ilacın tedavi amaçlı alınırken, yaklaşık 16 milyon kutu ilacın da "olası bir hastalığa karşı hazır bulundurma" ya da "hastalıktan korunma amaçlı" alındığını tespit ettiklerini bildirdi.
 
SGK Başkanı İlhan, nem, ısı, erişim sorunu gibi nedenlerle bir başka sorunlu mekan olan banyoda ise halen yaklaşık 720 bin kutu ilacın saklandığını dile getirerek, "Bu durum, konu hakkında toplumun bilinçlendirilmesine duyulan ihtiyacı yansıtmaktadır. İlaç saklanan yerler incelendiğinde, yaklaşık 39 milyon kutu ilacın buzdolabında, buna karşın yalnızca 7 milyon kutu ilacın ise ecza dolabında muhafaza edildiği de tespit edildi" ifadelerini kullandı.
 
"EN ÇOK AĞRI KESİCİ -ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ..."
 
İlaçların satın alma nedenlerinin incelendiğinde ise hanelerde bulunan yaklaşık 104 milyon kutu ilacın tedavi amaçlı alındığı bilgisini veren İlhan, yaklaşık 16 milyon kutu ilacın da "olası bir hastalığa karşı hazır bulundurma" ya da "hastalıktan korunma" amaçlı alındığının tespit edildiğini kaydetti.
 
SGK Başkanı İlhan, kişilerin tedbir amaçlı evlerinde bulundurdukları ilaçlara da değinerek, "Görüşülenlerin yüzde 72,2'si 'evde mutlaka ilaç bulundurulması gerektiğini' ifade etti. Bu ilaçların başında da yüzde 63,6 ile ağrı kesici-ateş düşürücülerin geldiği saptandı. Bunu anti-griballerin yani soğuk algınlığı ilaçların yüzde 9,3 ve öksürük kesicilerin de yüzde 3,4 ile izlediği görüldü" diye konuştu.
 
İlhan, bu oranlara bakıldığında gerek ilaç israfını gerekse ilaca bağlı sorun yaşanma riskini en aza indirgemek amacıyla toplumun "akılcı ilaç" kullanımı konusunda daha fazla bilinçlendirmeye ihtiyacı olduğunun ortaya çıktığına dikkati çekti.
 
haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.