150 ton kimyasal İngiltere'de yakılacak

150 ton kimyasal İngiltere'de yakılacak

Suriye'deki iç savaşın üçüncü yılı geride kalırken, İngiltere bu ülkedeki kimyasal silahların imha edilmesine yardım etmeye hazırlanıyor.

Suriye'de bin 300 tonluk kimyasal silahın yapımında kullanılan maddelerin 150 tonu, İngiltere'nin kuzeybatısındaki Cheshire bölgesindeki bir tesiste yüksek ısı kullanılarak yakılacak.

Fransız şirketi "Veolia" tarafından işletilen tesiste yürütülecek imha sürecine ilişkin Anadolu Ajansını bilgilendiren şirket yetkilileri, İngiltere'de imhası planlanan kimyasalların eczacılık ve diğer sektörlerde düzenli olarak kullanılan kimyasal maddelerden farklı olmadığını ve imha sürecinde rutin işlemler yürütüleceğini bildirdi.

Endüstriyel sınıfa dahil 150 ton kimyasal maddenin deniz yoluyla İngiltere'ye ulaşmasının ardından kara yoluyla Cheshire'deki Ellesmere limanı yakınında bulunan tesise getirileceğini anlatan Veolia şirketi yetkilileri, stokun sevkiyatında yaşanacak muhtemel gecikmeler nedeniyle kimyasal maddelerin İngiltere'ye nisan ya da mayıs ayında gelmesini öngörüyor.

Tesise gelmesi beklenen maddenin kloramin ailesine dahil olduğu ve katı formda olacağını belirten Veolia şirketi, kimyasalların 1,150 derecede yakılacağını kaydetti.

İmha sürecinin 2 hafta sürmesi bekleniyor

İngiltere'deki tesiste imha edilecek kimyasal maddeler, sinir gazının yapımında kullanılan ana maddeyi oluşturuyor. Bu nedenle İngiltere'de, kimyasalların çevreye zarar verebileceği yönünde tartışmalar yaşanıyor. Ancak Veolia şirketi, kimyasalların imhasının çevreye ya da bölgede yaşayanlara herhangi bir zarar vermeyeceğini vurguluyor.

Veolia İcra Direktörü David Lusher konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kimyasalların tesise her zaman gelen kimyasallardan farklı olmadığını belirterek, "Bu tesis her yıl 100 bin ton maddeyi işlemden geçirerek yerel endüstrileri destekliyor. 100 bin tonun yanında 150 tondan bahsediyoruz. Maddesel olarak hiçbir fark yok. Tek fark bu maddelerin uluslararası profile sahip olması" diye konuştu.

Veolia, İngiltere'deki tesisinde gerçekleşecek imha sürecinin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) tarafından izleneceğini belirtirken, iki hafta sürecek imha işlemi sonunda geriye sadece karbondioksit ve suyun kalacağını bildirdi.

Danimarka ve Norveç gemileri Ark Futura ve Taiko, 7 Ocak'tan beri kimyasal silahları Suriye'nin Lazkiye limanı üzerinden ülke topraklarından çıkarıyor. Kimyasal silahların en tehlikeli bölümünü oluşturan hardal ve sinir gazı türevlerinin ise Akdeniz'deki uluslararası sularda Amerikan bandıralı Cape Ray gemisinde imha edilmesi planlanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.