15 Temmuz Darbecileri Kenan Evren'i Örnek Almış

15 Temmuz Darbecileri Kenan Evren'i Örnek Almış

15 Temmuz'da darbe yapmak isteyen FETÖ üyesi askerlerin darbe bildirisi taslağı Erdoğan'ın Başyaveri Yazıcı'nın odasında bulundu. Darbecilerin Kenan Evren'den esinlendiği de ortaya çıktı.

15 Temmuz Darbe gecesi Türkiye’yi karanlığa sürüklemek isten FETÖ üyesi askerlerin başarısız olmasının ardından tüm detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı. Polis TRT'de silah zoruyla okutulan darbe bildirisinin taslağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başyaveri Ali Yazıcı'nın odasında buldu. Daha önce Yazıcı'nın darbe bildirisini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çankaya köşkünde yazdığı iddiası ortaya atılmış, Yazıcı ifadesinde FETÖ'yle ve darbe girişimiyle ilişkisinin olmadığını söylemişti.
Bildirinin, Kenan Evren'in 12 Eylül darbesinde okuduğu metinden esinlenerek yazıldığı belirlendi.
Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Başyaverlik odası ile Muhafız Alayı'nda inceleme yaptı. Emniyetten alınan bilgiye göre, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi TRT'de silah zoruyla okutulan darbe bildirisi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Başyaver odasında hazırlandı, son şekli ise Çankaya Köşkü'ndeki Muhafız Alayı'nda verildi.


Bildirinin, Başyaver Ali Yazıcı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer üç yaveri Kara Yaver Yarbay Mete Semercioğlu, Deniz Yaver Yarbay Şafak Deliacı, Hava Yaver Binbaşı Erkan Kıvrak ile Muhafız Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış ve Tören Protokol Komutanı Binbaşı Haydar Aktaş tarafından hazırlandığı iddia ediliyor.
ŞİFRELİ MESAJLAŞMALAR
Aramalarda Başyaver Yazıcı'nın bilgisayarı dahil 3 bilgisayarda darbe metni taslağına da ulaşıldı. Metnin TRT'de okutulmadan kısa süre önce Muhafız Alayı'nda tüm askeri birliklere kapalı sistem üzerinden geçildiği de belirlendi. İncelemede, darbecilerin özel bir programla mesajlaştıkları, şifreli görüşmeler yaptıkları saptandı. Bilgisayarlarda geriye dönük silinmiş ve şifrelenmiş dosyaların da çözülmesi için kriminal inceleme sürüyor.
12 EYLÜL BİLDİRİSİNDEN YARARLANMIŞLAR
Darbecilerin bildiriyi hazırlarken, Kenan Evren'in 12 Eylül darbesinde okuduğu bildiriden de yararlandıkları ortaya çıktı. Bilgisayar incelemelerinde 12 Eylül bildirisinin metni üzerinde yapılan çalışma taslağı, buradan yapılan alıntılar ve metnin bazı bölümlerinin ise altı çizildiği belirlendi.

 

DHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.