15 Dakikada Osmanlıca Öğretiyoruz

15 Dakikada Osmanlıca Öğretiyoruz

2014 yılı itibariyle aylık olarak yayınlanmaya başlayan Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi, bu ay Prof. Dr. İskender Pala’yı sayfalarına taşıdı.

Risale Haber Haber Merkezi

Her ay Osmanlıca konusunda uzman birisi ile değerlendirmeler yapmaya devam eden dergi, Osmanlıca öğrenme konusundaki bütün ezberleri bozmaya da devam ediyor. Okuyucunun gönlünde yer etmeye, dergi üzerinden adeta bir okul tesis etmeye doğru hızlı adımlarla ilerliyor.

Ülke çapında gerek yaygın gerekse örgün olarak Osmanlıca faaliyetlerinin devam ettiği konjonktürde süreli bir yayının varlığı da kaçınılmaz olmakla birlikte, dergi hem öğrencilerin hem de diğer vatandaşların vazgeçilmezi oldu. Her ay yepyeni bilgi ve eğitimlerle şekillenen dergi, Osmanlıca öğrenmek isteyenlere süreklilik ve güncellik sağlıyor.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Metin Uçar, Nisan sayısı editör sayfasında şunları kaydetmektedir.

Sevgili Osmanlıca sevdalıları, geçtiğimiz Mart ayı içerisinde düzenlenen bir kitap fuarına katıldık. Siz sevgili takipçilerimizden bir kısmıyla görüşme ve sohbet imkanı bulduğumuz fuarda önemli bir faaliyete de imza attık.

15 dakikada Osmanlıca öğretiyoruz, etkinliği yaptık.

Fuarı ziyarete gelenlerin çoğunun dikkatini ve merakını çeken bu cümle, birçok ziyaretçinin Osmanlıca Dergi standında misafir edilmesi ve iddiamızı doğrulama imkanı verdi. Pek çok ziyaretçi ile oturup birebir Osmanlıca çalışması yapmak ve yüzlerindeki başarma ifadesiyle uğurlamak gerçekten memnuniyet vericiydi.

Şükürler olsun ki bugün dergimizi takip edenler, İstiklal Marşımızı aslından okuyabiliyor. Evinin önündeki mezar taşını okuyabiliyor. Okulunun veya çalıştığı binanın girişindeki kitabeyi okuyabiliyor. Atasından, dedesinden kalan mektup, kitap ve evrakı okuyabiliyor…

Hiç bilmeyenler de 15 dakikasını ayırmakla bu işin olabileceğine, tarihe ve kültürüne açılan yolda adım atabileceğine olan inancını ortaya koyabiliyor. Biz, bunu bu fuar müddetince yaşayarak gördük.

Yine Fuar alanındaki söyleşi bölümünde Osmanlıca sevdalıları ile buluşup Osmanlıca hakkında sohbet ettik. Kendimize ait birikime, başkalarının ağzıyla veya yazıları ile değil de kendimiz bizzat ulaşabileceğimiz gerçeğine inancımızı tazelemiş olduk.

Kıymetli okurlarımız, Osmanlıca öğrenmek gerçekten zor değil, bilakis kolaydır. Siz bunu zaten biliyorsunuz artık.

Başka bir güzellik de dergimizin sizlere ulaşması ile ilgili. Türkiye’de ilk ve tek olan Osmanlıca Dergiye ulaşmak artık çok kolay. Şimdi dergimizi, pek çok kitapçıda ve gazete bayilerinde bulabilirsiniz. El birliği ile dergi ne kadar yaygınlaşabilirse, öğrenme alanı da bir o kadar genişleyecektir. Bir okula dönüşen dergi çalışmamız, tarihini ve kültürel birikimini fark eden ve oradan istifade edebilir duruma gelen bir bütün olarak güven tazelememize, ileriye dönük güç kazanmamıza vesile olacaktır.

Bu ay da Osmanlıca hakkında güzel çalışmalarla geldik karşınıza. Pek çok kıymetli eser vermiş Muhterem İskender Pala, bu ayki mütehassıs gözümüz olarak, bizimle çok kıymetli bilgilerini paylaştı. Tarihten malumat devşirmenin yolunda edindiği tecrübeleri aktardı bizlere. İstifade etmeniz ümidiyle biz de sizlerle paylaşıyoruz.

Yine okuma metinlerimiz, yazma çalışmalarımız, tarihten notlarımızla kırkladık dergimizi. Bu ay farklı bir bulmaca ile beş kişiye Osmanlıca Karikatür Kitabı hediye ediyoruz. Osmanlıca Takvim ve Ajandanın yankıları henüz devam ederken, ilerleyen aylarda pek çok yeni çalışmalarla karşınızda olacağız. O güne kadar sağlıcakla kalınız.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.