15 bin kişi içmediği sigaradan ölüyor

15 bin kişi içmediği sigaradan ölüyor

Türkiye'de her yıl 15 bin insan sigara içmediği halde içenler tarafından zehirlenerek öldürülüyor.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Türkiye'de her yıl 25 milyar doların sigaraya harcandığını ve 15 bin insanın da sigara içmediği halde içenler tarafından zehirlenerek öldürüldüğünü söyledi.

Türkiye'de her yıl 25 milyar doların sigaraya harcandığını ve 15 bin insanın da sigara içmediği halde içenler tarafından zehirlenerek öldürüldüğünü ifade eden Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'ne özel açıklamalarda bulundu. Sigaranın içinde dört bine yakın zehir olduğunu belirten Dr. Mustafa Aydın, insanların ölmemek ve öldürmemek için sigara içmemesi gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin büyük kısmının sigaradan kaynaklanan hastalıkların tedavisinde kullanıldığına dikkat çeken Dr. Aydın, “Sigara eşittir ölüm. Sigara içmediği halde Türkiye'de her yıl 15 bin insan sigara içenler tarafından öldürülüyor. 3 yaşındaki çocuğun teneffüs ettiği hava sigara içenler tarafından zehirliyor. Bu ülkede her yıl 25 milyar dolar para sigaraya harcanıyor. Düşünün 25 milyar dolarla ne kadar yol, köprü, okul, sağlık kurumu ve altyapı yapılabilir. Ayrıca sigara kullanan bir annenin çocuğunun yüzde 25 engelli doğduğunu ve ülkemizdeki orman yangınlarının yüzde 50'sinin de sigaradan kaynaklandığını hatırlamak gerekiyor” dedi. Türkiye'de sigara ile savaş noktasında büyük adımlar atıldığına dikkat çeken Dr. Mustafa Aydın, iktidardan muhalefete ve devlet kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar herkesin sigaraya karşı seferberlik ilan ettiğini ve bu çalışmaların amacına ulaştığını söyledi. Tütün ve tütün mamullerini yasaklayan yasanın çıktığı tarihte Türkiye'de bu ürünleri kullanan insan sayısının 27 milyon olduğunu belirten Dr. Aydın, bugün ise bu rakamın 21 milyona düştüğünü söyledi. 31 Aralık 2015 itibariyle sigara içen sayısını 15 milyona düşürmeyi hedeflediklerini belirten Dr. Mustafa Aydın, gençlerin ve çocukların sigaraya başlamamalarını sağlamak, ebeveynleri, toplum önderlerini ve siyasileri bilinçlendirmek için dünyada sigaranın son molekülü yok olana kadar savaşmaya devam edeceklerini vurguladı.

SİGARAYA BAŞLAMADA KRİTİK YAŞ 15 İLE 20 ARASI

Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 15 ile 20 yaş arasında olduğunu belirten Dr. Mustafa Aydın, Geçmiş yıllarda kadınların erkeklere oranla daha az sigara içtiğini ancak son dönemde bu farkın kapandığını ve kadınların da erkeklerin sigara içme yüzdesine ulaştığını belirtti. Sigaranın özenti yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Aydın, “25 yaşındaki bir insan bilinçli olduğu için sigaranın gerçek yüzünü görüyor ve sigara kartelleri de bunu bildikleri için kendilerine hedef olarak 15 ile 20 yaş arasındaki gençleri seçiyor. Günümüzde kadınlar da sigara içme oranında erkeklere yaklaşmış durumda. Sigara içmenin özgürlük olduğu yönünde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor ve sigara kartelleri bu sloganlarla insanları zehirliyor” diye konuştu.

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER DİKKAT!

Sağlık Bakanlığı'nın onayı olmayan sigara bıraktırma merkezlerine dikkat edilmesi yönünde uyarıda bulunan Dr. Mustafa Aydın, sigarayı bırakmak isteyenlere ise şunları tavsiye etti:
“İnsan sigaraya kendi iradesiyle başladığı gibi bırakma kararını da yine kendi iradesiyle alabilir. İnsanın en güçlü doktoru kendisidir. Öncelikle sigarayı bırakmaya karar vermek gerekiyor. Bu kararlılıkta olduktan sonra gerisi detaydır. Sigarayı bırakmak için yardım talep edilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Sağlık Bakanlığı'nın, Tütün Üst Kurulu'nun, hastanelerin ve tıp fakültelerinin izni olmayan hiçbir mekanda teşebbüste bulunulmamaktır. Çünkü öyle merkezler var ki sigara bıraktırma adı altında insanlara daha çok zarar veriyorlar.”

DUMANSIZ KAMPÜS PROJE 9 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, aynı zamanda Mütevelli Heyet Başkanı olduğu İstanbul Aydın Üniversitesi'nde 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde 'Dumansız Kampüs' konseptine geçtiklerini söyledi. Bu kapsamda sigara içenlerin kampüsün açık alanlarında sadece sarı şeritle ayrılan belirli bölgeleri kullanabileceklerini belirten Dr. Mustafa Aydın, “Üniversitemizin senato kurulunun kararı ile hayata geçireceğimiz Dumansız Kampüs projemizle beraber sigara içenler, sadece belirli alanları kullanabilecekler. Ayrıca ilgili mekanlara 'radyasyon vardır' işaretleri koyduk. Artık sigara içmeyen arkadaşlarımız, içenlerden etkilenmeyecek” diye konuştu.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.