1400 yıl önce kıble nasıl tayin edildi?

1400 yıl önce kıble nasıl tayin edildi?

Tam 14 asır önce Peygamber Efendimizin emri ve yön tayiniyle yaptırılan Cami-ül Kebir’in kıblesinin belirlenmesi şaşkınlık içinde bırakıyor.

Samet Tunçer’in haberi

Yemen'in başkenti Sana’da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) emri ile Hicri 6. yılda inşa edilen Mescid-i Sana’nın (Bugünkü ismi Cami-ül Kebir) kıblesinin yine Peygamber Efendimiz tarafından yön verilerek tayin edilmesini bilim adamları uydu teknolojisi ile şaşkınlık içinde test etti. Cami-ül Kebir’in kıblesi milimetrik olarak Kabe’ye denk geliyor.
Koordinatların milim şaşmadığı kıble tayininin 14 asır önce, Hz. Muhammed tarafından hiç gitmediği Yemen'den yine hiç bir teknoloji yokken dağ işareti verilerek yaptırılması insanı hayretler içerisinde bırakıyor.

12 METREKARELİK BİR ALANA İNŞA EDİLMİŞ

Hicretin 6. yılında İslam’ı yaymak için dünyanın dört bir yanına dağılan sahabelerden Vabr Bin Yuhannas El-Huzai, Sana’ya gider. Hazreti Muhammed'in emri ile Yemenlileri İslam'a çağırır ve İslam'ın ilk camilerinden olan Mescid-i Sana’yı yaptırır. Cami ilk olarak 12 metrekarelik küçük bir alana inşa edilmiş. Daha sonra Emevi Halifesi Velid Bin Abdulmelik döneminde şu anki haline kavuşmuş ve Cami-ül Kebir (Büyük cami) adını almış.

PEKİ CAMİNİN KIBLESİ O YILDA NASIL BELİRLENDİ?

İslam tarihinde inşa edilen üçüncü cami olma özelliğiyle dikkati çeken Cami-ül Kebir bulunduğu sarp araziye rağmen kıbleye kusursuz çevrilmiş mihrabı ile biliniyor.
 
Caminin yapımı hakkındaki rivayetlerde, Vabr Bin Yuhannes El-Huzai'yi Yemen'e gönderen İslam peygamberi Hz. Muhammed'in, "Yemen'e git onları imana, tevhide davet et. Eğer davetini kabul ederlerse, onlara namazı emret. Namazı da kabul ederlerse, Bathan adlı araziye bir mescit inşa et ve bu mescidin yönü, Dyin adı verilen dağa dönük olsun" dediği belirtiliyor.

KIBLE YÖNÜNÜ NASIL BELİRLEYECEĞİM?

Ayrıca El-Huzai'nin şöyle anlattığı ifade ediliyor: "Resulullah Efendimiz (sav) bana şöyle dedi: “San’a da bina edeceğin mescidi Diyn Dağı denilen dağın sağında kalacak şekilde inşa et. Kıblesini ise yine tam olarak Diyn Dağı'na gelecek şekilde yap.”

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum