14 milyon kişi için en zor kış

14 milyon kişi için en zor kış

Suriye'de savaş dördüncü yılına girmek üzere. Irak'ta ise IŞİD tehdidiyle birlikte 1,9 milyon kişi evsiz kaldı.

İki ülkede yerlerinden edilen 13,6 milyon insan için yaklaşan kış, trajediyi daha da büyütebilir.
 
Suriye ve Irak'ta devam eden çatışmalar yaklaşık 14 milyon kişiyi evsiz bıraktı. Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Büro Direktörü Amin Awad, iki ülkede süren çatışmalar nedeniyle yaklaşık 13,6 milyon kişinin yerlerinden edildiğini açıkladı. BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Awad, yerlerinden edilen Iraklı ve Suriyelilerin sayısının giderek arttığına ve dünyanın mültecilerin durumuna kayıtsız kaldığına dikkati çekti.
 
DÜNYA HÂLÂ SESSİZ
 
Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğunun, Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye'deki kamplarda kaldığını ifade eden Awad, 'Diğer dünya ülkeleri özellikle Avrupa sınırlarını açmalı ve bu sorumluluğu paylaşmalılar' ifadelerini kullandı. Evsiz insanların çoğunun yaklaşan kış mevisimi öncesinde barınak ve yemek imkanlarından mahrum olduğunu ve dünyanın mültecilerin ihtiyaçlarına karşı kayıtsız kaldığını söyleyen Awad, 'İki ay içinde bir milyondan fazla insanın yerinden olduğunu söylediğimiz zaman dünya buna cevap veremiyor' ifadelerini kullandı.
 
Nüfusun yarısı gitti
 
7,2 milyon insanın Suriye sınırları içinde yerinden olduğu ve yaklaşık 3,3 milyon Suriyeli mültecinin de ülke dışına çıkmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Suriye'de nüfusun yüzde 75'i yoksulluk sınırında yaşıyor. Bu sayısının yüzde 50'si en alt seviyede yoksullukla mücadele ediyor. Nüfusun yüzde 45'i evsiz kaldı. Irak'ta ise daha önceden ülkeyi terkeden 1 milyon kişiye ek olarak yıl içinde IŞİD ve aşiret çatışmaları sebebiyle 1,9 milyon kişinin yerinden olduğu, 190 bin kişinin de güvenli yer arayışıyla ülkeyi terk ettiği ifade ediliyor.
 
Hazırlık yok
 
Mülteciler için toplanan bağışlar milyonlarca insanı kışa hazırlamak için yetersiz. Evlerinden uzakta dördüncü kışı geçirecek olan Suriyeli mültecilerin yanı sıra ellerinde hiçbir şey olmadan evlerinden kaçan 1,9 milyon Iraklı için de bu ilk kış olacak. BM raporlarına göre ocak ve şubat aylarında insanların ısınması için gerekecek yakıtın maliyeti 40 milyon dolar.
 
Rusya ve Çin'in yardımı yüzde 0,2
 
BM verilerine göre, Esed yönetimine desteği ile bilinen Rusya ve Çin'in yardımları, bu yıl Suriye için toplanan tüm bağışın yalnızca yüzde 0.2'sini oluşturuyor.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.