1370 yıllık Kur'an-ı Kerim'i onlardan isteyeceğiz!

1370 yıllık Kur'an-ı Kerim'i onlardan isteyeceğiz!

İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nin kütüphanesinde bulunan yaklaşık 1370 yıllık Kur'an-ı Kerim sayfalarının temini için girişimler başlatıldı.

İslam, Tarih Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nin kütüphanesinde bulunan yaklaşık 1370 yıllık Kur'an-ı Kerim sayfalarının temini için girişim başlattıklarını bildirdi.

Eren, yaptığı yazılı açıklamada, merkez olarak 2005'ten beri en eski Kur'an-ı Kerimler hakkında araştırma yaptıklarını ve bazılarının tıpkıbasımlarını yayımladıklarını belirtti.

Birmingham Üniversitesi'nden Kur'an-ı Kerim'in temini için girişimleri başlattıklarını kaydeden Eren, şu bilgileri verdi:

"Fakat şöyle bir soru işareti var. Birmingham'daki eser kaç sayfa? Herhangi bir bilgi verilmemiş. İnternette iki varak olarak görünüyor. Birmingham'daki eser görüldüğü gibi iki sayfaysa Topkapı Sarayı'ndaki Mushaf en sağlam örnek. Çünkü sadece iki sayfası eksik. Yani Topkapı'daki Mushaf tamamına en yakın olan nadide Mushaflardan. O dönemin Kültür Bakanı'ndan bu Mushaf'ın karbon testi için izin istedik. 4 milimlik bir parça verilecek ve bunu Almanya ya da İngiltere'ye göndererek karbon testi yaptıracaktık. Ama maalesef o gün izin verilmedi. Talebimi yenilemek istiyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bunu doğrudan yapabilir. Bu da bilimsel bir tespit oluyor. Oradaki deri hangi yıla, yazının hangi yıla ait olduğu tespit edilebilir. Birmingham Üniversitesi'ndeki Mushaf'a da karbon testi yapılmalı."

IRCICA'nın yayınladığı Mushaflar üzerinde çalışan eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç ise Birmingham'daki Kur'an-ı Kerim'in internette gördüğü sayfalarında bazı imla ve noktalamalarla sure arasını ayıran süslemeleri incelediğini belirtti.

Söz konusu Mushaf'ın Hz. Peygamber hayattayken yazılmış olmasını mümkün görmediği aktaran Altıkulaç, şunları kaydetti:

"Ancak Hz. Osman zamanında, sahabenin ileri gelenlerinin pek çoğu hayattayken yazılmış olması ihtimal dahilinde. Sahabeler kendilerine göre, Kur'an'ın tamamını değilse bile bazı surelerini ihtiva eden koleksiyonlar yazmışlardır. Ama Hz. Peygamber hayattayken vahiy sürdüğü için hiç kimse ayetleri iki kapak arasına almayı düşünememiştir."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.