127 yaşındaki Filistinli, Osmanlı'yı anlattı

127 yaşındaki Filistinli, Osmanlı'yı anlattı

Gazze'nin en yaşlı adamı 127 yaşındaki Recep Tum, Osmanlı vatandaşı olduğu günleri hatırlıyor. Tum, o dönemde Filistin'de her yerin barış içinde olduğunu ve herkesin özgür olduğunu ifade ediyor.

Gazze'nin en yaşlı insanı127 yaşındaki Recep Tum, Filistin'e Osmanlı'nın hakim olduğu günleri unutamıyor. Tum, o dönem Filistin'in tamamında barış ve özgürlük olduğunu aktarıyor.

Middle East Eye'a konuşan Recep Tum, Osmanlı vatandaşı olduğu günlerden İngiliz işgali dönemini, Filistin'in bölünüşünü, İsrail'in kuruluşunu, Filistin yönetiminin kurulması ve Hamas'ın yönetime gelmesine kadar tüm tarihi kırılma noktalarını anlatıyor.Recep Tum, 1800'lerin sonlarında, henüz genç bir delikanlıyken 'Biladi Şam' olarak tanımlanan Suriye ve Lübnan'a deveyle ve hiçbir sınır kapısından geçmeden seyahat ettiği günleri anlatıyor ve şunları söylüyor;

Sınır yoktu, her yerde özgürlük ve barış vardı

Ben Gazze şeridi'nin kuzeyindeki Cebalya kentinde yaşıyordum. Kışın Ber Şeva'da çiftçi olarak çalışırdım. Yazın ise Hayfa kentine giderdim. Bir yerden bir yere hareket etmek çok kolaydı. Filistinli kentlerin arasında ya da Filistin ile şimdi komşu olan ülkeler arasında sınır yoktu. Gittiğim her yerde özgürlük ve barış vardı."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.