12 bin Suriyeli ölümü bekliyor

12 bin Suriyeli ölümü bekliyor

Yermük vakasının bir benzeri de 12 bin kişinin yaşam mücadelesi verdiği aşağı Humus'ta yaşanıyor.

Esed rejiminin Suriye'de 3 yılı aşkındır sürdürdüğü savaş ülkenin bir çok kentini açık hava hapishanesine çevirdi. Ülkede insanların açlıktan hayatını kaybettiği Şam'daki Yermuk Kampı'nın dışında uygulanan ambargo sonucu yıllardır ilaç ve yiyecek girişi olmayan pek çok bölge bulunmakta.

Yenişafak'ta yeralan habere göre, Suriye Türkmen Kitlesi Koordinatörü Samir Hafez, 1.5 yıldır uygulanan ambargo neticesinde ilaç ve yiyecek girişinin yasaklanan Humus'un eski mahallesinde yaşam şartlarının Yermuk kampını aratmadığını söyledi. Rejimin iki haftadır sınırda bekleyen BM'ye ait yardım malzemesi dolu 12 kamyona Humus'a giriş izni vermediğini vurgulayan Hafez, 'Türkiye de bölgeye insanı yardım gönderemiyor. Burada yaşayanlar ilaç gibi önemli bazı maddeleri karaborsadan 30 kat yüksek fiyatlarla almak zorunda kalıyorlar'diye konuştu.

KAMPIN DIŞINA ÇIKAN VURULUYOR

Aşağı Humus'ta Türkmen ve Arap nüfustan oluşan 12 bin 500 kişinin yaşadığı vurgulayan Samir Hafez, 'Ambargo altındaki Humus Kampı'nda durum Yermuk Kampı'ndan pek farklı değil. Yiyecek bulamayan insanlar bir yılı aşkındır, kedi, fare, çeşitli otlar ve ağaç kabuklarını yiyerek ayakta kalmaya çalışıyorlar. Yiyecek bulmak için kampın dışına çıkanlar ise etrafta konuçllanan keskin nişancılar tarafından vuruluyor' dedi. Keskin nişancıların ise Sırp ve Alman vatandaşı olduğu ifade ediliyor. Açık hapishaneye dönüşen Humus'un eski mahallesini ÖSO mensup silahlı güçler savunuyor. Esed güçleri mahalleyi ele geçirmek için başlattığı her saldırıda büyük kayıplar verdiği için geri çekilmek zorunda kalıyor. Suriye Türkmen Kitlesi Koordinatörü Samir Hafez, 'Esed rejimi Humus'un eski mahallesinde yaşam mücadelesi veren bu insanları buradan çıkartarak ileride kurulacak bir Alevi Devleti'ne katmak istiyor' dedi.

SADECE ÖLENLERE SAGYI DURUŞUNDA ANLAŞTILAR

Suriye'de ordu savaşmak istemiyor. Bugüne kadar 189 bin kişi ordudan firar etti. Firar edenlerin 6 bini rütbeli subay,17 bini de astsubay ve er. Yedi gün süren Cenevre 2 görüşmelerinden bir sonuç çıkmadığını ifade eden Samir Hafez, rejimin temsilcileri ÖSÖ'nün ateşkes, ablukanın kaldırılması, yardım koridoru açılması gibi taleplerini kabul etmediğini söyledi. Rejimin temsilcilerinin Cenevre 2 'de ÖSÖ' için 'Tererüst' fadesini kullandıklarını kaydeden Hafez, ' Yedi gün süren toplantılarda tarafların anlaştıkları tek madde bugüne kadar ölenler için bir dakikalık saygı duruşu oldu' dedi.
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.