11 yıldır tıkalı damara eriyen stent takıldı

11 yıldır tıkalı damara eriyen stent takıldı

Tıp dünyasında devrim olarak kabul edilen eriyebilen stent, Konya Mevlana Üniversitesi Hastanesi'nde bir hastanın tıkalı kalp damarına yerleştirildi.

11 yıldır tıkalı damar rahatsızlığı olan 59 yaşındaki Hilmi Akdeniz, iki hafta önce geçirdiği ameliyattan sonra kendini eskisinden çok daha iyi hissettiğini söyledi.
 
Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sıddık Ülgen, yaptığı açıklamada, "Kalp damar cerrahisinde devrim niteliğinde olan eriyebilir stent uygulaması, Konya'da ilk defa hastanemizde gerçekleştirildi. Daha önce kullanılan metal stentler ömür boyu hastanın damarında kalıyor, tekrar tıkanma riski ortaya çıkıyordu. Bu riskin önüne geçmek için çareler arayan bilimadamları, eriyebilen stent icat etti. Bu tıbbi gereçler, son bir yıldır Türkiye'de de kullanılmaya başladı." dedi. Eriyebilir stentlerin tıp alanında yeni bir teknoloji olduğuna dikkat çeken Ülgen, "İki hafta önce Hilmi Akdeniz adlı hastamızın, 11 yıldır tıkalı olan kalp damarına eriyebilir stentler yerleştirildi. 15 dakika süren operasyonu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin ve hastanemizin kardiyoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şeref Ulucan ile birlikte gerçekleştirdik." şeklinde konuştu. Akdeniz'i ameliyattan iki hafta sonra kontrol eden Prof. Dr. Ülgen, genel sağlık durumunun gayet iyi olduğunu belirtti. Akdeniz de düzenli yürüyüş yaptığını belirterek, "Operasyon öncesi bir saatlik yürüyüşü zor tamamlar, nefes nefese kalırdım. Şimdi yorgunluk hissetmeden iki saate yakın yürüyorum. Ameliyat öncesi üç kat merdiveni zorlukla çıkardım, bugün beş kat merdiven çıkıyorum, yorgunluk hissetmiyorum. Sağlık durumum, operasyondan sonra hiç olmadığı kadar iyi." dedi.
 
'BAYPAS AMELİYATINA ENGEL DEĞİL'
 
Söz konusu ameliyat ve eriyebilen stentler hakkın bilgi veren Prof. Dr. Sıddık Ülgen, kalp damar cerrahisinde halen kullanılan metal stentlerin daralma ve pıhtılaşma riski doğurduğunu, hastaya baypas ameliyatı yapılması gerektiğinde buna imkan vermediğini anlattı. Sabit ve düzlüğüne karşılık esnek bir yapıya sahip oluşuyla büyük avantaj sağlayan eriyebilen stentlerin, takıldıktan sonraki iki yıl içerisinde tamamen kaybolduğu için damarda tekrar daralma ve pıhtılaşma riskini ortadan kaldırdığını vurgulayan Ülgen, şunları söyledi: "Yağ asidinden yapılan bu stent, doğal yapıda olduğu için iki yıl içinde kan akımıyla eriyip tamamen kayboluyor. Stentler, damarın yapısını bozmuyor ve fonksiyonlarını da etkilemiyor. Eriyebilen stentlerin şimdilik en büyük engeli, maliyetinin yüksekliği."
 
Yrd. Doç. Dr. Ulucan da kendilerine göğüs ağrısı şikayetiyle gelen Hilmi Akdeniz'e, önce tıkalı damar açma işlemi yaptıklarını belirterek, "Bu işlemin ardından, eriyebilen stentleri yerleştirdik. Hasta artık daha hızlı yürüyebiliyor, merdivenleri de koşarak çıkabiliyor." dedi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.