109 branştan 40 bin öğretmen

109 branştan 40 bin öğretmen

109 branştan yapılacak 40 bin öğretmen atamasına ilişkin açıklama yapan Nabi Avcı, perşembe gününe kadar öğretmen adaylarından tercihlerini alacaklarını, 19 Eylül cuma gününden itibaren de hangi okula atandıklarını öğreneceklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı AA Editör Masası'na konuk oldu ve eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı torba yasa tabir edilen yasayla 40 bin öğretmen ataması gerçekleştireceklerini anımsatarak, '5 iş günü boyunca adaylardan tercih alacağız. Adaylar tercihlerini yapacaklar. Önümüzdeki perşembe akşamı tercihler tamamlanmış olacak, 19 Eylül cuma gününden itibaren de herkes hangi okula atandığını öğrenmiş olacak' dedi.
 
AÇIK 105 BİNE DÜŞTÜ
 
Atamaların 109 ayrı branştan yapılacağını, ihtiyaçlara göre oranlamayı yaptıktan sonra bunu branşlara uyarladıklarını anlatan Avcı, şöyle devam etti: 'Çok sayıda ama her halükarda onlara da ihtiyacımız olan branşlar var. Bizim asıl büyük rakamlarımız beden eğitiminde bin 613 kişi alınacak. Bilişim Teknolojileri Bölümünden bin 100. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nde 3 bin 405. Bu çok speküle edilen bir konu, 'din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni çok alınıyor' diye. Çok açığımız var bu konuda. Rehberlik bölümüne 2 bin 902, sınıf öğretmenliği en yüksek 6 bin 152, Türk Dili ve Edebiyatı bin 125 gibi; neticede 40 bin. Bunların 39 bin 440'ı ilk atama olarak atayacağız. MEB'in öğretmen açığı, yapılacak 40 bin atamayla 105 bine düştü.'
 
İSTEYEN DEĞİŞTİRİYOR
 
Nabi Avcı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçis (TEOG) sınavı ve yerleştirmelere ilişkin soru üzerine lise çağında 1 milyon 291 bin 851 öğrenci bulunduğunu söyledi. Avcı, lise yerleştirmelerde 1 milyon 136 bin 546 öğrencinin tercih yaptığını, bunların bir milyon 57 bin 799'unun yani yüzde 93'ünün listedeki 15 tercihinden birine yerleştiğini bildirdi. Avcı yerleştirildikleri okullardan memnun olanların kalacağını, memnun olmayanların bir kısmının özel okula gideceğini aktardı.
 
GÜRÜLTÜ ÇIKIYOR
 
Avcı, şunları kaydetti: 'İstemediğim halde, hiç tercih etmediğim beni imam hatibe gönderdiniz' diyenlerin sayısı 209. Bu da imam hatip değil aslında. Bizim çok programlı liselerimizin içinde....İstemediği halde imam hatipe giden 45 kişi. Bu 45'in niye bu kadar gürültüsü çıkıyor?
 
Anadili mümkün kıldık
 
Kürtçe eğitim verecek özel okulların açılması yönündeki talepler konusunda bir soru üzerine Avcı, Türkiye'de anadili üzerinde yıllardır süren çok ağır yasakların, iktidarları döneminde kaldırıldığını hatırlattı. Avcı, 'Özellikle anadili Kürtçe olan çocuklarımız anadillerini öğrenmek istiyorlarsa ki bu tabii bir haktır, bunların önündeki imkanı açacak düzenlemeleri yapmaya başladık' diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.