100 bin kişilik Suriye yatırımı

100 bin kişilik Suriye yatırımı

Suriye'deki çatışmadan kaçan yatırımcıların Türkiye'de fabrika kurup istihdam sağlayabilmesi için Suriye Geçici Hükümeti talepte bulundu.

Kübra Kara'nın haberi:
 
Gaziantep Serbest Bölgesi'nden yer tahsisi edilmesi halinde Suriyeli yatırımcıların firmalarında 100 bin işçi çalışabilecek.
 
Suriye'de 3 yıldır devam eden iç çatışmadan dolayı işadamlarının yüzde 70'i ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. İşadamlarının bir kısmı Mısır'da, bir kısmı Ürdün'de faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Bu iş gücünü Türkiye'ye taşımak isteyen Suriye Geçici Hükümeti, iş adamlarının Türkiye'de fabrika kurup işletmelerini sağlamak için serbest bölge yer tahsisi talebinde bulundu. Gaziantep'teki serbest bölgede fabrika kurup yatırım yapılabileceğini söyleyen geçici hükümet, hem istihdamın artacağını hem de serbest bölgenin kurulacak ili daha fazla kalkındıracağını belirtti. Suriye Ekonomik Forumu'nun talebi doğrultusunda Suriye Geçici Hükümet Başkanı Ahmet Tuma'nın imzasıyla yayınlanan yer tahsisiyle ilgili, 'Belirli firmalar ve temsilcileri Suriye'de yaşanan sıkıntılar sonucu yatırımlarını Türkiye'ye getirmek istemektedirler. Bu firmalara Gaziantep Serbest Bölgesi'nde yer tahsisi konusundaki taleplerimizi bildiriyoruz' ifadeleri kullanıldı.

GAZİANTEP TALEBİ

Gaziantep Serbest Bölgesi'nden istenilen 5 bin hektarlık alanın tahsisi sonucunda; Suriye tarafından 10 milyar doların ödeneceği açıklandı. Suriyeli Arap işadamlarının Türkiye'de kurup işleteceği fabrikalarda Türkiye vatandaşı ve Suriyeliler çalışabilecek. Çalışmanın bölgede 6 ayda tamamlanabileceği belirtilirken, kurulan fabrikalarda 100 bin işçinin istihdamı planlanıyor.Fabrikalarda ticaret, sanayi, hizmet, medya, bankalar, eğitim kurumları gibi çalışmalar yapılacak.

SERMAYE ÇEKİLECEK

Türkiye'deki yatırımla Arap sermayesi bölgeye çekilebilecek. Kurulacak fabrikadan elde edilecek sanayi türleri ise şöyle; yüzde 40 mühendislik endüstri, yüzde 15 gıda, yüzde 25 tekstil, yüzde 10 kimya sanayi, bir kısmı da yazılım ve diğer sanayiler.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.